Politikk

Gratulerer, Danmark!

14.11.07 (oppdatert samme dag): Anders Fogh Rasmussen blir sittende som statsminister i Danmark. Alle stemmene, inkludert forsinkede stemmer fra Færøyene, er nå talt opp, og de viser at den sittende borgerlige koalisjonen (VKO) har vunnet folketingsvalget. Borgerlig side har fått rent flertall med 90 mandater. Dermed slipper den nye regjeringen å måtte støttes av Ny Alliance, som gjorde et dårlig valg.

Det er en god kveld for Danmark. Og det er en god kveld for Venstre, sa statsminister Fogh Rasmussen etter at Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt erkjente valgnederlaget i 23-tida tirsdag kveld.Dermed erklærte han seg som valgvinner foran jublende partifeller på valgvake i København.Det knyttet seg stor spenning til stemmene fra Færøyene, som ville avgjøre valget, men på øyene var stemmetellingen forsinket, og det var en stund uklart om Fogh Rasmussens nye regjering vil måtte støttes av Naser Khaders Ny Alliance, som så ut til å kunne komme på vippen.Ved midnatt var imidlertid også Færøy-stemmene talt opp, og regjeringens samarbeidsparti Sambandsflokkurin (da. Sambandspartiet, journ.anm.) fikk det ene mandatet fra øyene. Dermed slipper den nye VKO-regjeringen å være avhengig av det mye omtalte nye partiet, som bare fikk skuffende 2,8 prosent og fem mandater.

Dette melder Dagbladet. Se også reportasjer fra det danske valget i Aftenposten og VG. Norske journalister og kommentatorer har vært usedvanlig lite objektive i sin dekning av det danske valget, og har ganske konsekvent underdrevet den sittende koalisjonsregjeringens sjangse til å kunne fortsette å regjere. Den norske pressens motvilje mot den borgerlige VKO-alliansen har ikke bare ligget mellom linjene, men tildels blitt uttrykt svart på hvitt også. Dagbladets kommentator, Simen Ekern, stiller i en egen klasse her, med gårsdagens kommentar om at «det ser mørkt ut» — dette da det ble klart at VKO-koalisjonen lå an til å få fornyet tillit fra velgerne. Men Ekern er på ingen måte en enslig svale. Anders Tvegårds reportasje for NRK Dagsrevyen i går var den rene parodien på fordomsfull journalistikk. Den sittende regjeringens restriktive innvandrings- og asylpolitikk ble fremstilt som et irrasjonelt og frykt-basert regime, mens Sverige, et land med meget alvorlige integrasjonsproblemer, ble fremhevet som et forbilde. Tilskuerne ble ikke presentert for noe rasjonale som kunne forklare hvorfor danskene ønsker seg en restriktiv utlendingspolitikk. Men grunnene for dette er både åpenbare, mange og gode.Videre er det slik at Dansk folkeparti ganske systematisk omtales som innvandrerfiendtlig; en alt annet enn objektiv beskrivelse. Begrepet gir inntrykk av at DF er fiendtlig innstilt overfor innvandrere, men dette er ikke under noen omstendighet partiets offisielle posisjon. Tvert imot har partiet ved en rekke anledninger understreket at de har full respekt for innavndrere som integrerer seg i det danske samfunnet, uansett hudfarge eller bakgrunn. Partiet har dog tatt sterkt til orde for en kraftig innstramning i den danske innvandrings-, flyktninge- og asylpolitikken, men dette er altså et ganske annet anliggende enn det å nære fiendskap mot noen som helst. VKOs valgseier i Danmark er en viktig polittisk begivenhet for hele den nordiske regionen, på sett og vis også for hele Europa. Danskene demonstrerer at utlendingspolitikken ikke behøver å overgis til skjebnens spill og de demografiske markedskreftene, men kan underlegges demokratisk kontroll (enn så lenge) på samme måte som øvrige politiske anliggender. Videre får danskene nå anledning til å videreføre 24-års regelen for innvandring ved famileetablering, noe som vil gi land som Norge enda bedre mulighet enn det vi har hatt hittil, til å evaluere de empiriske konsekvensene av et slikt politisk veivalg. For øvrig har ikke innvandringspolitikken vært noe påtrengende tema i den danske valgkampen, da samtlige partier støtter aldersgrense for familiegjenforening og tilknytningskrav. Derimot har det vært debatt om asylpolitikken, og da først og fremst knyttet til barn i asylmottak.For alle som tror at hele det innvandringspolitiske regimet i Norge er i desperat behov av nytenkning og reform, er resultatene fra Danmark oppløftende. NB! Se også kommentaren fra statsviteren Svein Tore Marthinsen på Minerva:

De borgelige vant en overlegen seier i Danmark. Mange norske medier har de
siste dagene og ukene prøvd å innbille sine lesere og seere om at valget skulle
bli en thriller og at ”Gucci-Helle” har uovertrufne politiske lederegenskaper.
Realiteten har vært at den borgerlige siden har ledet klart, og at
Sosialdemokratiene lenge har ligget an til å gjøre nok et katastrofevalg.
Hvorfor kan og vil ikke norske medier si det som det er?
De TV- og radioreportasjer og avisartikler som har hevdet at det danske
valget ville bli ufattelig jevnt og spennende, har de siste par ukene vært
tallrike. Begreper som thriller og dødt løp
har haglet. Men fakta er at det omtrent på hver eneste av de mengder av
meningsmålinger som har vært tatt opp har det vært et klart borgerlig flertall.

Les hele Marthinsens kommentar.