Kvinner og likestilling

Feministene svikter – også i Sverige

De får ikke svømme eller velge hvem de skal gifte seg med. De risikerer til og med å bli drept. Og de sviktes av feminstene. Nå må vi slutte å mumle, sier Inger Stark, initiativtaker til Nätverket mot hedersrelaterat våld i Sverige.

Vi vill poängtera att det faktiskt handlar om barn och ungdomar. Det är naturligtvis så att det är mest flickor, men många pojkar drabbas också. Eftersom det hänger ihop med till exempel tvångsäktenskap och begränsningar i livsutrymmet. Vi vill också tala om att det inte bara handlar om våld, utan om hedersrelaterade liv. Det måste vara självklart att ung flicka i Sverige har rätt att gifta sig med vem hon vill och leva som andra flickor, sier Inger Stark til den svenske sosialistiske avisen Flamman.

Inger Stark mener at folk bøyer av for spørsmål knyttet til den såkalte ”æresproblematikken”. Hun hevder at feminister og sosialister burde vært ledende i dette arbeidet, men at de heller svikter.

Ska jämställdheten bara gälla ursprungssvenskar? Den här problematiken är ju ett hot mot vårt jämställdhetsarbete, spør hun.

Hun påpeker også at i alt for mange tilfeller er man ettergivende for eksempel i skolene, når barna får fritak for svømming, kroppsøving eller musikk.

Vi måste tydligt säga, att det är klart de måste få gå och simma och gå till stranden. Vi måste våga ta diskussionen. Säga att barnkonventionen, mänskliga rättigheter och kvinnokonventionen är jätteviktiga. Att antiaga-lagen och annan svensk lag gäller alla.

Stark har lurt mye på hvorfor feminister dukker under for disse spørsmålene, og kommet frem til at det handler om angsten for å bli kalt rasist. Men hun mener det er dumt å rygge for rasismeargumentet, for det kan nettopp føre til at andre grupper, med helt andre hensikter, gjør temaet til sitt. Nettverket som Inger Stark har tatt initiativet til er tverrpolitisk, og har også medlemmer som er forskere, sosialarbeidere, skolepersonell, privatpersoner og andre.