Ytringsfrihet

Voldtektsscene en trussel mot skuespillerne

Filmatiseringen av debutromanen til Khaled Hosseini ”Drageløperen” har skapt problemer blant annet knyttet til en voldtektsscene. Det fryktes for skuespillernes liv i Afghanistan. Nå tør ikke Hollywood annet enn å utsette verdenspremieren.

Det kan stå om livet til de tre afghanske skoleguttene som spiller hovedrollene. De mener deres liv er truet hvis alle scenene vises i hjemlandet Afghanistan. Dette gjelder spesielt filmens voldtektsscene, skriver NRK.no. I tillegg spiller selve filmens grunnplot på spenningen mellom de etniske gruppene hazara som er i minoritet, og pashtun, som har vært best representert innenfor Taliban.

I forrige måned avviste produsent Rebecca Yeldham at voldtektsscenene ville få noen konsekvenser for skuespillerne. Den gang gikk barnas foreldre ut og fortalte at de fryktet for deres barns liv. Yeldham mener derimot ikke at barnas liv er i fare, men de arbeider nå med å få råd fra ulike organisasjoner.

Men i går kom meldingen om at premieren utsettes. Filmselskapet vurderer nå å flytte de tre guttene ut av Afghanistan.

Kristian Berg Harpviken ved fredsforskningsinstituttet PRIO sier til NRK at han synes filmskapet har vært naive. Harpeviken mener filmselskapet på et tidligere tidspunkt burde ha forstått at her tok man i ting som er vanskelig å ta i. Blant annet lyktes de ikke å rekruttere skuespillere fra afghanske eksilmiljø. Men Harpeviken synes det er vanskelig å si hvem som står bak truslene. Han foreslår at for eksempel konservative, religiøse krefter eller politiske entreprenører som vil skape en mistemning og vise misnøye med det internasjonale samfunnet kan stå bak.