Arbeid og utdanning

Hvor blir det av søknadene?

Det er vanskelig å komme seg inn på arbeidsmarkedet hvis man har innvandrerbakgrunn, er mantraet som går igjen. Men nå hevder blant annet en rekke danske ledere av flere større bedrifter at innvandrere er forutinntatte og gir opp på forhånd.

En rekke personalsjefer i Danmark, fra bedrifter som Danfoss, Microsoft og Magasin, mener at personer med innvandrerbakgrunn er forutinntatt om det å ikke få jobb. De må slutte med å gi opp på forhånd, og komme i gang med å skrive søknader, skriver Business.dk.

Det er i en ny bok som tar for seg uskrevne regler i det danske arbeidsmarkedet at det fremkommer en rekke råd til innvandrere om det å få seg jobb. Flere av bidragsyterne, som selv er ledere, hevder at innvandrere har gitt opp på forhånd. De samme lederne sier at de har undret seg over hvorfor de mottar så få søknader fra innvandrere.

HR-sjefen for Microsoft i Danmark, Peter Hansen, sier det slik:

Stop klynkeriet og lad være med at have ondt af dig selv. Kom derud og prøv på trods af besværlighederne at klatre over nogle af de sten, der bliver lagt på vejen. Jeg ved godt, at det er meget let at sige og sværere at gøre, men nogle gange falder man let i den der med, at det er givet på forhånd, at man aldrig bliver en succes, og hvis man går og bilder sig selv det ind, så får man ret.

Også Peter Norman, som har vært personalsjef i Danfoss i fem år, undrer seg over hvor det blir av søknadene fra personer med innvandrerbakgrunn:

Der er mange, der starter med at sætte sig selv i bås og sige: Jeg er indvandrer. Men det er ikke det, der er interessant. De skulle hellere komme og sige: ’Jeg er produktudvikler’, ’jeg er kommunikationsmedarbejder, jeg elsker at formidle’. Man skal træde ud af den rolle, hvor man skal overbevise andre om, hvem man er.

Forfatteren av boken er Mehmet Yüksekkaya, som har arbeidet som integreringskonsulent i åtte år. Han hevder at det er spesielt de unge med innvandrerbakgrunn som gir opp før de prøver:

Det er skræmmende. Måske har der været for meget fokus på, at der er diskrimination på arbejdsmarkedet, som gør, at specielt de unge har opgivet på forhånd. Men personalecheferne efterlyser ansøgninger. I Danfoss fortæller personalechefen, at han ikke har fået én eneste ansøgning fra en ingeniør med indvandrerbaggrund i fem år. Jeg afviser ikke, at der kan være forhindringer på grund af ens kulturelle baggrund, men det viser sig ofte, at det kun er noget, der foregår i deres egne hoveder, og man skal ikke give op på forhånd.