Religiøse og politiske symboler

Burka skaper bråk i Italia

I Italia er det forbudt å dekke ansiktet i det offentlige rommet. Lovforbudet kom i 1975 grunnet bekymring for hjemmeavlede terrorister. Myndighetene i en by nord i landet har imidlertidig bestemt at lovforbudet ikke skal gjelde for kvinner i burka. Både politikere nasjonalt og muslimske kvinner reagerer negativt på avgjørelsen.

”Jeg er oppbrakt. Å dekke kvinners ansikt er en krenkelse av deres verdighet,” sier likestillingsministeren Barbara Pollastrini, melder Women living under muslims laws. Souad Sbai, leder av en marokkansk kvinneorgansiasjon og medlem av Islamsk Råd i Italia, leverer følgende salve: “Italia er i ferd med bli fundamentalistisk. Det er på tide å si stopp.”

Bakgrunnen for vedtaket i byen Treviso, skal være et rundskriv fra politidepartementet i 2004 som åpnet for bruk av burka fordi plagget er et ”ytre tegn på religiøs tro”. Myndighetene i Treviso krever nå at kvinner i burka identifiserer seg på anmodning fra politiet.