Religiøse og politiske symboler

Bruk av slør –- jeg tok feil

Fra både muslimsk hold – kvinner og menn – og fra Dagbladets debattansvarlig Marte Michelet, er jeg prøvd latterliggjort for min advarsel om sammenheng mellom slør og tvang. I min nye bok, ”Tilslørt. Avslørt”, har jeg hevdet at jeg tror en del, men ikke majoriteten, muslimske kvinner i slør er tvunget til å bruke plagget. Det synes som jeg har tatt grundig feil, skriver Hege Storhaug i dag.

Hege Storhaug, HRS

Fra både muslimsk hold – kvinner som menn – og fra Dagbladets debattansvarlig Marte Michelet, er jeg prøvd latterliggjort for min advarsel om sammenheng mellom slør og tvang. I min nye bok, Tilslørt. Avslørt, har jeg hevdet at jeg tror en del, men ikke majoriteten, muslimske kvinner i slør er tvunget til å bruke plagget. Det synes som jeg har tatt grundig feil. En meningsmåling blant muslimske kvinner i Italia, slår beina under min hypotese: Hele 85 prosent av muslimske kvinner der sier de bruker slør ”ut av frykt”.

Dette er blant annet hva Marte Michelet skrev på kommentarplass i Dagbladet på s. 2, 5. oktober om min nye bok:

Storhaug framstiller seg selv som minoritetskvinnenes beste venn, men hun nekter å høre på hva de selv sier. Med hatefull forakt avskriver hun muslimske jenters egne beretninger om at de går med slør av fritt valg, fordi de vil følge sin religion, fordi de synes det er fint, fordi de vil markere sin identitet. Å nei, den må du lenger ut på landet med jenta mi, sier Storhaug – enten er du styrt av en slu imam, eller så er du ute etter å undergrave demokratiet. Det spiller ingen rolle for Storhaug at studie på studie, både fra Norge og Europa, viser at bruken av hijab ikke handler om tvang og støtte til bin Laden – forskning og undersøkelser som ikke støtter hennes syn blir bare glatt oversett eller avvist som tåkeleggende naivisme. (mine uthevelser).