Vold og overgrep

Vansiret irakisk gutt (5) får nytt ansikt i USA

For ett år siden ble Youssif (5) fra Irak overfalt av maskerte menn utenfor sitt eget hjem i Bagdad. De helte bensin over han, og tente på. Resultatet ble at den lille guttens ansikt fikk svært alvorlige brannskader. Motivet for den groteske ugjerningen er ukjent. Nå får Youssif hjelp av leger i USA.

Datoen 11. september vil få en annen betydning for fem år gamle Youssif og hans familie, enn for de fleste andre. For på tirsdag 11.september landet Youssif i LA i USA der han skal få medisinsk behandling av sitt vansirete ansikt.

Det groteske, og umotiverte overfallet på Youssif, har beveget en hel verden etter at amerikanske CNN laget en reportasje om gutten. Da de fortalte historien første gang fikk de støtte av mer enn 10.000 internettbrukere til å opprette et fond for Youssif hos Childrens Burn Foundation i USA. Organisasjonen har jobbet for å få gutten til USA, og nå har de altså klart det.

Se CNNs film om Youssif

Moren til Youssif sto frem med guttens historie, mens faren, som jobber som sikkerhetsvakt i Bagdad, må skjule sin identitet. Heller ikke Youssif og familien står frem med etternavn.

Dagbladet.no skriver at familien til den lille gutten hadde ikke ord etter at de kom til landet som kriger i deres hjemland. Følelsene ble uttrykt ved hjelp av smil som strakte seg fra øre til øre. Også Youssifs far var henrykt over å kunne sette sine føtter på amerikansk jord.

Det er ventet at Youssif kan bli i USA et sted mellom seks måneder og et år mens gutten får sin behandling.