Innvandring

Pendelen svinger mot høyre i Nederland

Strategien med å styrke den politiske venstresiden ved importere stemmekveg gjennom innvandring, ser ut til å ha fått seg en ”backlash” i Nederland.

Etter valget i november 2006 utnevnte det nederlandske Arbeiderpartiet (PvdA) to muslimske innvandrere til ministerposter. Begge ministrene, marokkanskfødte Admed Aboutaleb og tyrkiskfødte Nebahat Albayrak, har doble statsborgerskap. Lederen for Frihetspartiet (PVV), Geert Wilders, kritiserte disse utnevnelsene med henvisning til at ministrenes lojalitet til Nederland kunne trekkes i tvil så lenge disse også var statsborgere i fremmede land. Dette fikk det nederlandske politiske etablissementet til å reagere med indignasjon og fordømmelse (å trekke innvandreres lojalitet i tvil regnes jo per definisjon som rasistisk). Men velgerne ser ut til å anerkjenne at Wilders har et poeng.

Søndag offentliggjorde et respektert nederlandsk meningsmålingsbyrå at Frihetspartiet nå er blitt nesten like stort som Arbeiderpartiet. Hvis det ble holdt valg i dag, ville PVV fått 19 seter i parlamentet (mot 9 ved forrige valg). Det regjerende Arbeiderpartiet ville fått bare 20 seter (ned fra 33).

Mens valget i november 2006 ble båret frem av en laber venstrebris, har vinden nå snudd, og blåser med styrke mot høyre. Analytikere setter dette i sammenheng med en folkelig misnøye med innvandringen og den tyrskisk-nederlandske justisministeren Albayraks amnesti til 30 000 illegale innvandrere. Les mer i The Brussels Journal