Politikk

Innvandrere kuppet valget

Over halvparten av Arbeiderpartiets representanter i Drammen bystyre er innvandrere. Alle har ikke-vestlig bakgrunn. Flere er inne takket være at de er kumulert.

Frem til gårsdagens valg bestod bystyrelista i Drammen av sju representanter med innvandrerbakgrunn. Av disse kom fem fra Ap, en fra Høyre og en fra SV. Etter årets kommunevalg er antallet innvandrere i bystyret doblet, der hele 14 av de 49 har innvandrebakgrunn. Dette tilsier at i underkant av 29 prosent av bystyret er innvandrere. Til sammenligning er andelen kvinner 26 prosent.

Spesielt høy har økningen vært for Ap, der åtte av 15 bystyrerepresentanter har innvandrerbakgrunn. Samtlige åtte har ikke-vestlig bakgrunn (i Drammen har 18 prosent av innbyggerne ikke-vestlig bakgrunn). Høyre har doblet seg til to, mens SV fortsatt har en innvandrerrepresentant.

En av de kumulerte er Yousef Gilani (Ap). Gilani ble valgt inn i Drammen bystyre for sin tredje periode. Han var ført opp som nummer 27 på listen, men endte opp med flest personstemmer av samtlige politikere i Drammen.

”Åtte av 15 Ap-representanter er fra Tyrkia, Pakistan, India og afrikanske land. Det er ingen tvil om at det har foregått en kampanje, og at mange har kumulert fram politikere med samme bakgrunn som dem selv,” sier Gilani (Ap) til Nettavisen.no.

Selv mener Gilani at dette er folkets dom, og han er sikker på han har støtte både fra både minoritetene og majoriteten, samtidig som han minner om at kumulering av spesielle grupper ikke er noe nytt fenomen.

Til DT.no sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) at han opplever det som positivt at så mange drammensere med flerkulturell bakgrunn har engasjert seg i kommunevalget.”Personer med innvandrerbakgrunn har lært at det går an å påvirke sammensetningen i bystyret ved å kumulere kandidater. Det er en demokratisk rett, som det er fint at folk bruker. Denne muligheten til å påvirke har blitt brukt i mange år,” sier Hanssen.