Islam

Ex-muslimer signerer erklæring om toleranse i Haag

I dag, seks år etter terroranslaget mot Tvillingtårnene, samles ex-muslimer i Haag i Nederland for å signere en felles europeisk erklæring om toleranse. Både ex-muslimer fra komiteer i Norge, Storbritannia, Danmark, Finland, Sverige og Nederland ønsker på denne måten å rette oppmerksomhet mot det de sier er ”mangel på religiøs frihet i muslimsk kultur”. Hvem som deltar på vegne av norske ex-muslimer, opplyses det ikke om.

Ex-muslimene har bevisst valgt 9/11 (11. september) som dato for erklæringen om toleranse, melder Expatica.com. De ønsker nemlig samtidig å markere det de mener er ”mangel på protest” mot muslimsk fundamentalisme i de muslimske rekkene. Ikke overraskende er det iranskfødte Ehsan Jami (22) fra Nederland som står bak initiativet. Jami er medlem av byrådet i Leidschendam-Voorburg for Arbeiderpartiet, og lever under streng beskyttelse etter å ha blitt utsatt for fysiske angrep en rekke ganger etter å ha stått frem som frafallen og samtidig kritisert islamsstifteren Muhammed. På dagens møte i Haag vil Jami for første gang presentere den nederlandske komiteen for ex-muslimer, som allerede har fått støtte fra en rekke intellektuelle i Nederland.

I dag falt også nyhetene om at Ehsan Jami er i gang med manuskript til en film om homoseksualitet i islam. Filmingen skal starte neste år, og Iran har allerede formelt protestert mot filmen. Samtidig som filmplanen lanseres, sier Jami til en nederlandsk avis at ”radikale muslimer som truer andre, som ødelegger situasjonen for homofile, kvinner og ikke-troende, bør deporteres umiddelbart fra Nederland”.