Islam

Enda en misforståer

"Ingenting var påfallende ved Fritz Gelowitz. En normal student og en fredelig nabo i en leiegård i Neu-Ulm. Men i hemmelighet planla han den kanskje verste terrorbombing i nyere tysk historie." Slik innledes Dagsavisens portett av den 28 år gamle tyske konvertitten til islam som i forrige uke ble arrestert, mistenkt for å planlegge et terroranslag.

Av Jens Tomas Anfindsen, HRS 11. september 2007

Fritz Gelowitz var ingeniørstudent, hadde solid middelklassebakgrunn – moren lege, faren selvstendig næringsdrivende – og ble regnet som begavet og initiativrik, med sterke lederegenskaper. Les portrettet i Dagsavisen.no.

Fritz Gelowitz er enda et tilfelle som ikke passer inn i de politisk-korrekte og sjablongmessige årsaksforklaringene på islamsk terrorisme. Han var ikke fattig, ikke fremmedgjort, ikke i spagat mellom to kulturer, levde ikke under okkupasjon og hadde intet postkolonialt traume å vise til. Slik sett er Fritz Gelowitz typisk for islamske terrorister; de er ganske vanlige folk. Det eneste de har til felles er at de er radikale og glødende islamister.

Dermed er det tilsynelatende bare en mulig forklaringsmodell igjen: Fritz Gelowitz er enda en misforståer. Enda en av disse flittige koranstudentene som tross iherdige studier ender opp med ikke å forstå at islam egentlig er fredens religion, men begir seg ut på hellig krig i stedet.