Vold og overgrep

Bruk OL i Kina som pressmiddel

Norge og verdenssamfunnet bør bruke OL i Kina i kampen for menneskerettigheter i Burma, foreslår Jan Egeland.

Etter at Kina og Russland blokkerte et vedtak i FNs sikkerhetsråd om fordømmelse av burmesiske myndigheters voldsutøvelse mot fredelige demonstranter, foreslår nå Jan Egeland, direktør for Norsk Utenrikspolitisk Institutt og tidligere visegeneralsekretær i FN, å bruke OL i Kina som pressmiddel.

Kina er Burmas nærmeste økonomiske samarbeidspartner og har så langt vist liten vilje til å kritisere Burma for brudd på menneskerettigheter. ”Kina er mer sårbare for kritikk, råd og påvirkning enn noensinne før,” sier Egeland til NRK.no

Også styreleder i Rafto-stiftelsen, Arne Liljedahl Lynngård, tror at PR-hensyn rundt OL kan være begynnelsen på et betydelig kinesisk press mot militærjuntaen i Burma. ”Norske myndigheter og politikere må ta opp med kinesiske myndigheter hva Kina gjør i sine direkte samtaler med generalene i Rangoon. Foretar kineserne aktive handlinger for å stoppe blodbadet? Det er det som er spørsmålet nå,” sier Lynngård til NRK.

HRS håper virkelig at Egelands glimrende forslag blir tatt vel imot. Jo lengre tid det går før verdenssamfunnet reagerer på burmesiske myndigheters overgrep, jo mer legitimitet kan det gi generalene. Reaksjon!