Anbefalt litteratur

Tilslørt. Avslørt.

Med tittelen "Tilslørt. Avslørt. Et oppgjør med norsk naivisme" (Kagge forlag), setter informasjonsleder i HRS, Hege Storhaug, et kritisk søkelys på tildekkingen av muslimske jenter og kvinner.

Her kan du lese vaskeseddel til Hege Storhaugs nye bok Tilslørt. Avslørt. Et oppgjør med norsk naivisme: Skal vi bry oss?Ifølge Hege Storhaug er sløret det mest utbredte religionspolitiske symbolet i verden, og jo vanligere tildekking av jenter og kvinner blir i samfunnet, desto mer svekkes sentrale menneskerettigheter: Sløret er frihetsberøvelse. Tildekking av jenter og kvinner forteller at de er annenrangs borgere. Sløret skaper kjønnsapartheid.I norske byer møter vi stadig flere jenter i barneskolen som er tilslørt. Tilslørte butikkmedarbeidere og offentlig ansatte er blitt et dagligdags syn. Slørets forsvarere er mange, både i muslimske miljøer og blant norske akademikere, politikere og journalister.Kunnskapsrik og engasjert tar Storhaug et oppgjør med den unnfallenhet og naivisme som hun mener preger norsk debatt om tildekking av kvinner. Budskapet er: Vi kan ikke forholde oss likegyldige.

Den nye boken er på markedet 8. oktober. All royalty fra boken går i sin helhet til Human Rights Service.

Hege Storhaug ønsker å skape bevissthet om tilsløringen av muslimske jenter og kvinner. Hennes nye bok: Tilslørt. Avslørt. Et oppgjør med norsk naivisme, er forventet å skape debatt.

Ett seriøst innlegg i debatten om slør

05.12.07: Hege Storhaugs siste bok ”Tilslørt. Avslørt. Et oppgjør med norsk naivisme” har vakt høylydt debatt. Berettiget debatt. Men det har vært langt mellom innlegg som har hatt noe særlig for seg, saklig og intellektuelt sett. Ett, solid unntak skiller seg ut fra samlebåndsproduksjonen av verbal smørje og personangrep som har preget debatten hittil. Lørdag hadde Yvonne Dehnes, religionshistoriker og redaktør i Kagge forlag, en kronikk på trykk i Dagbladet. Den som ønsker å forstå hva debatten om slør handler om, leser denne artikkelen. Les mer

Det vanskelige hijab-forbudet

27.11.07: ”Motivene for å tilsløre seg er så sammensatte at lovforbud sjelden er det riktige svaret. Den omseggripende bruken av hijab bør bekjempes, men med andre midler.” Dette skriver Jan Arild Snoen i et debattinnlegg på Minerva sin nye nettside. Under tittelen ”Det vanskelige hijab-forbudet”, utfordrer han Hege Storhaug til debatt. Les mer

Hijabdebatten

21.11.07: HRS Web-TV: Det var stinn brakke og høy temperatur i salen da Hege Storhaug møtte Sara Azmeh Rasmussen, Amal Wahab og Bjørgulv Braanen til debatt om det islamske sløret. Er hijaben en religionspolitisk fane eller en religiøs privatsak? Eget valg eller patriarkalsk tvang? Les mer

Norges Oriana Fallaci

06.11.07: «Tilslørt. Avslørt» er anmeldt i Agderposten, der anmelderen mener Hege Storhaug er ”vår egen Oriana Fallaci”. Anmelderen Torolf E. Kroglund mener Storhaugs ”polemikk overfor venstresiden i norsk offentlighet er frisk og til tider treffende – «akademikere og ‘lærde’ som mener at slør og burka ikke er stort annerledes enn våre oldemødres skaut; ja, se det er bare dumt. Og gir Storhaug rett overfor «norsk naivisme» og manglende evne til å se verden vi lever i.”

Kroglund ga terningkast fire i fjor til Men størst av alt er friheten. I år ble det terningkast tre. Kroglund mener Storhaugs bok er ”altfor forutsigbar”, men han har selv problemer med venstresidens holdninger til sløret: ”For en ellers ganske venstrevridd fyr som meg er det vanskelig å se på hvor mye svada venstresiden greier å hoste opp for å verge seg mot Storhaugs – og andres – ubehageligheter. Sånn sett er det bra å ha en egen norsk Oriana Fallaci i en ellers nokså snever offentlighet. Det sagt så er altså denne siste boka altfor forutsigbar.”

Les hele anmeldelsen i Agderposten.no

Ekstremisme og verdier

05.11.07: Muslimsk Studentsamfunn ved Mariam Javed og Bushra Ishaq, fremmet den etter hvert lite originale påstanden om at Hege Storhaug er ”ekstrem”. Påstanden pakkes inn i en fortelling i Aftenposten om ”nisser og troll”. Om ”nistepakken” og ”chapatti”. Om å be fem ganger om dagen, og være gode borgere. For, som de unge kvinnene sier: ”Alle muslimer er pålagt å følge lover og regler som foreligger i ethvert samfunn.” Helt korrekt, svarer Storhaug.

Les mer

Myter om slør
02.11.07: Syriskfødte Sara Azmeh Rasmussen, som selv er muslim, er ikke imponert over det hun kaller den politiserte kultureliten som relativiserer det libarale samfunnets grunnverdier. De forsvarer tildekking av kvinner, og ser ikke at sløret og pornoindustrien er to sider av samme sak: Slør har negative effekter i form av seksualisering av menneskelige relasjoner og økt fokus på kropp. Les mer

Du lyger konsekvent!”31.10.07: Gårsdagens Tabloid-sending om hijab var en milepæl i innvandringsdebatten. For første gang vitnet vi en intellektuell kvinne med muslimsk bakgrunn som fullstendig parkerte en av Norges fremste feminister på den fastlåste venstresiden. Sara Azmeh Rasmussen strippet Martine Aurdal moralsk: Aurdal ble avkledd som en sviker av muslimske jenter og kvinner. Aurdal skaper økt rasisme, sa Rasmussen. Debatten endte med et voldsomt utfall fra Aurdal: Hun gikk rett i strupen på – ikke uventet – Hege Storhaug – med kraftige beskyldninger om løgn.

Les mer

Dagbladet nok en gang i strupen på Storhaug

31.10.07: Marte Michelet i Dagbladet fremmer en rekke nye grove påstander i spaltene. Hege Storhaug ”tåler ikke kritikk”, sier Michelet. Storhaug plasserer seg i ”offerrollen” – i følge Michelet ”selve favoritt-taktikken blant høyrepopulister”. Og Storhaugs ”omgang med kilder og statistikk er under enhver kritikk”. Storhaug ”slenger om seg” med tall, og hun fremstiller ”alle som bærer hijab som en slags islamfascistisk hird”. Det er ikke snaut hva ytterste venstrefløy mener er et legitimt vokabular og berettigede påstander.

Debatt i Kanal24 – Storhaug versus Magnus Marsdal

26.10.07: Debattant Magnus Marsdal har gått høyt ut på banen etter at Hege Storhaug slapp boken «Tilslørt. Avslørt. Et oppgjør med norsk naivisme». Under tittelen ”Frihetsgudinnen” i Klassekampen 13. oktober (ikke tilgjengelig på nettet), spurte Marsdal om det norske demokratiet fortsatt skal forholde seg ”naivt og snillistisk overfor Hege Storhaug”. I Dagsavisen i dag viderefører Marsdal sin stridslystne retorikk mot både Storhaug og HRS.

Les mer

Hege Storhaug i ”Timen” hos Gerd Johansen, P4

25.10.07: Sist lørdag var Hege Storhaug invitert til programmet ”Timen” hos Gerd Johansen i P4. Programmet åpner med at Gerd Johansen setter spørsmålstegn ved diverse inntrykk som sirkulerer om Storhaug: Er hun rasist? Fremmedfiendtlig? Mislikes hun av innvandrere? … HRS har lydfiler av intervjuet.

Frykten for ærlig og faglig debatt

24.10.07: I Dagbladet i dag svarer Hege Storhaug på innlegg fra avisens egen Marte Michelet og den britiske muslimen, som hun selv titulerer seg, Iffit Quereshi. Det har gått opp for Storhaug at hun kan ha begått to feil i den nye boken sin, Tilslørt. Avslørt. Et oppgjør med norsk naivisme: 1. Hun har antakelig betydelig underdrevet slørtvang. 2. Det er kanskje ikke naivisme som får debattanter som Michelet og Quereshi til å benekte slørets ideologiske kraft.

Les mer

Jakten på Hege Storhaug18.10.07: Høstjakten synes å ha en spesiell betydning for Dagbladet. I mangel av både våpen og bytte, sammen med like dårlige utstyrte jaktkamerater, har Marte Michelet benyttet sine stalinistiske kunnskaper: Pkt. 1) Pek ut et bytte (Hege Storhaug). Pkt 2) Finn en grunn (hat). Pkt. 3) Allier deg med potensielle jaktkamerater (helst muslimske hijabbærende kvinner, duger med muslimske kvinner, eventuelt muslimske menn). Pkt 4) Skap legitimitet for det du gjør (trussel mot demokratiet). Omtrent slik kunne dagens kommentar av Hans Rustad på Document.no ha startet.

Les mer

– Jeg håper jeg tar feil

15.10.07: ”Vi er heldige. Vi lever i et åpent og liberalt samfunn basert på menneskerettigheter. Sløret er motsatsen til disse godene. Jeg mener at den økende bruken av slør er et varsel om en verdimessig stormbyge under oppseiling. Jeg håper jeg tar feil. Grundig feil. Men kan vi ta en substansiell samtale om mitt ’verdivarsel’, Bjørgulv Braanen?” Slik åpner Hege Storhaug en tosiders artikkel i lørdagens Klassekampen. Storhaug advarer mot islamismens fremmarsj i Europa: ”Jeg tror vi kun ser en oppstart på nok en voldsom kamp om Europas ideologiske hjerte. Det smerter meg å si dette. Jeg håper inderlig jeg tar feil.” Les hele innlegget her

Verdiene bak sløret

15.10.07: En av Norges fremste antropologer, Inger-Lise Lien, kommenterer Hege Storhaugs nye bok Tilslørt. Avslørt, i Aftenposten lørdag. Lien mener Storhaug har skrevet en ”hardtslående bok”:
Den beskriver kvinneundertrykkelsens farligste virkemiddel – usynliggjøring. I ’Tilslørt. Avslørt.’ viser hun hvordan plaggene burka, nikab, og hijab, begrunnes og spres sammen med islamismen. Hennes motstand mot hodeplaggene er sterk. Marte Michelet i Dagbladet valgte derfor å stille diagnosen «burkafobi» på henne. Men burde ikke alle frigjorte kvinner være redd for slike plagg?, skriver Lien.

Useriøst Marte Michelet

12.10.07: Hege Storhaugs nye bokutgivelse, Tilslørt. Avslørt, har falt Dagbladets Marte Michelet tungt for brystet. Både i Dagbladets spalter og i Dagsnytt 18 i NRK P2, har Michelet gått til de mest ytterliggående debattgrenser. Den tidligere lederen av Rød Ungdom har tildelt Storhaug en rekke psykiatriske diagnoser. Michelet går faktisk også enda lengre enn dette. Hun karakteriserer Storhaugs som det ”største demokratiske problemet vi har nå”, skriver Jens T. Anfindsen. Les mer

Innrømmelse fra Ny Tid

12.10.07: Ny Tids Halvor Finess Tretvoll gjør en gledelig innrømmelse i sin anmeldelse av Tilslørt. Avslørt. I motsetning til redaktøren Martine Aurdal, som konsekvent har sammenliknet slør på den muslimske kvinnen med våre bestemødres skautbruk, klarer Trettvoll å presse disse ordene ned på papiret: ”Kanskje skal man til og med gi Storhaug rett i at det er noe halvkvedet over å kalle hijab for gode gammeldagse ’skaut’, lik de våre tipoldemødre brukte, noe en del velmenende akademikere og pressefolk har gjort.” Resten av anmeldelsen synes å være basert på manglende vilje til å forholde seg til hva Storhaug faktisk skriver i boken. Med andre ord; helt som forventet.

Bjørgulv Braanen om Tilslørt. Avslørt.

10.10.07: På lederplass i Klassekampen i dag tar Bjørgulv Braanen for Hege Storhaugs nye bok, Tilslørt. Avslørt. Et oppgjør med norsk naivisme. Braanen sier at ”økende bruk av hijab selvfølgelig ikke er noe integreringstiltak. Akkurat som blitzere som kler seg avvikende i forhold til flertallsnormen, er hijabens popularitet et uttrykk for et ønske om å markere distanse og særegenhet”.

Braanen mener at ”mulighetene for å markere religiøs og kulturell identitet” bør ”være sjenerøse”. Han vil derfor ikke at maskering i det offentlige rommet ved bruk av ansiktsslør skal forbys. Braanen problematiserer overhodet ikke Storhaugs hovedankepunkt i boken, nemlig at den økende slørbruken er et varsel om en oppseilende verdikamp – islamistenes kamp mot frihetsverdiene i de åpne, sekulære europeiske demokratiene. Les i Klassekampen.no

Uvitenhet – ansvarsløshet

10.10.07: Hege Storhaug sprer ideer som bunner i uvitenhet, sier Dagbladet.no’s journalist Zakia Amhed Akkouh. Den enkelte må ta ansvar for at hijaben er en politisk konstruksjon som brukes til å presse Europa for våre frihetsverdier, svarer Hege Storhaug.

Debatt i Frokost-TV, NRK

09.10.07: I morgen skal Hege Storhaug i debatt på Frokost-TV i NRK. Les mer
En rekke nettdebatter pågår
09.10.07: HRS er blitt tipset om en rekke nettdebatter i tilknytning til Storhaugs nye bok Tilslørt. Avslørt. Et oppgjør med norsk naivisme. Her følger et knippe av disse:
Dagbladet ute etter Hege Storhaugs skalp

Storhaug under falsk flagg (…) ?

Hege Storhaug beskyldes for burkafobi….

«Hei damer,jeg trenger hjelp….»

Derfor bruker jeg hijab

Burkafobi??

Hege Storhaug i debatt

Islam..fra et feministisk ståsted!

Hege Storhaug- en modig helt !

«Hei damer, jeg trenger hjelp…….»

Storhaug rett…muslimene ødelegger norge

Hege Storhaug på nrk i kveld

Marte Michelet og Blitz vennene hennes

Debatt om Hege Storhaugs artikkel: Menneskefiendtlig hijab Debatt om Zakia Akkouh, journalist i Dagbladet.no sin artikkel: Derfor bruker jeg hijab Debatt om innlegg fra Kirsten Øvregaard, samfunnsgeograf: Etter ett skarve år i Pakistan tror Storhaug hun har forstått alt Debatt om Dagbladets.no’s artikkel: – Sløret eller livet!Debatt om Dagbladets Marte Michelet sin kommentar: Storhaug lider av burkafobi

Debatt om kopianklager: Storhaug kopierte dansk forfatter

Menneskefiendtlig hijab

09.10.07: Hege Storhaug svarer i dag journalist Zakia Ahmed Akkouh i Dagbladet.no. -Opplysningstiden er vårt frie demokratis jordmor. Kjernen i opplysningstiden er kritisk fornuft og opprør mot undertrykking, ikke minst mot religiøse dogmer og undertrykkelse. Dette idealet ser det ikke ut til at Dagbladet.no sin journalist, Zakia Ahmed Akkouh, har forstått. Og nettopp derfor bærer det så galt av sted i hennes innlegg ”Størst av alt er friheten”, skriver Hege Storhaug. Les artikkel og delta i debatten på Dagbladet.no

Muslimske kvinner snakker selv09.10.07: I forbindelse med Hege Storhaugs nye bok ”Tilslørt. Avslørt. Et oppgjør med norsk naivisme” er ett av motargumentene, ikke minst fra Dagbladets Marte Michelet, at Storhaug ikke lytter til ”kvinnene selv”. Tør vite om Michelet mener Sara Azmeh Rasmussen er verdt å lytte til?

Les mer

Radiodebatter i dag om Storhaugs nye bok

08.10.07: Hege Storhaugs nye bok Tilslørt. Avslørt. Et oppgjør med norsk naivisme (Kagge), vekker allerede bred debatt. NRK P2 inviterer Storhaug til to debatter i dag. Først i Kulturnytt etter nyhetene kl. 15:00, dernest i Dagsnytt 18.

Les mer

Tilslørt – avslørt: et oppgjør med norsk naivisme

08.10.07: Ole Jørgen Anfindsen om Hege Storhaugs nye bok: Det er ikke bare enkelt å omtale en bok skrevet av en person man både kjenner og verdsetter. Jeg har hatt gleden av å bli kjent med Hege Storhaug, og har gjennom de siste årene lært å sette stor pris på henne. Hun er en person det er vanskelig å forholde seg nøytral til, og derfor er hun gjerne enten elsket eller hatet. Jeg vil ikke forsøke å late som om jeg er nøytral i forhold til Hege. Jeg har stor sympati med hennes prosjekt, og jeg mener hun har betydd svært mye for å hindre at Norge har endt opp der Sverige er i dag hva angår klima for intellektuell debatt om innvandringsrelaterte problemer. Hege har vært en spydspiss i denne sammenheng, og hun har slik sett allerede skrevet navnet sitt inn i norsk historie. Det forhindrer ikke at jeg noen ganger er dypt uenig med henne, og denne artikkelen vil derfor ikke bare være en anmeldelse av hennes bok, men også en kritikk av hennes måte å forstå verden på. Slik jeg ser det, lider også Hege av en viss naivisme. Les mer på HonestThinking.org

Gir ut ny bok

08.10.07: Hege Storhaug er en omstridt aktivist om innvandring, heter det i Drammens Tidende, som omtaler Storhaug besøk på Drammensbiblioteket for noen dager siden.

Storhaug har burkafobi og kopierer dansk forsker

05.10.07: Dagbladets Marte Michelet har lest Hege Storhaugs nye bok Tilslørt. Avslørt. Et oppgjør med norsk naivisme. Michelet er som forventet svært kritisk til Storhaugs budskap. Videre hevder Dagbladet.no at Storhaug kopierer dansk forsker, uten å gi henne nok kreditt. Les mer
Storhaugs nye bok til debatt i NRK i kveld

04.10.07: Hege Storhaugs nye bok, Tilslørt. Avslørt. Et oppgjør med norsk naivisme, skulle debatteres, men dette ble avlyst for denne gang knyttet til at hele sendingen ble viet den uventede nyheten om at Eivind Reiten trekker seg som styreleder i StatoilHydro.

Burka – et redselskabinett
02.10.07: I vår ble hun tildelt Sørlandets Litteraturpris for debattboka Men størst av alt er friheten. Nå kommer oppfølgeren Tilslørt. Avslørt med undertittelen «Et oppgjør med norsk naivisme». I dagens Norge finnes det ingen symboler med en sterkere ideologisk kraft og utbredelse enn sløret på muslimske jenter og kvinner. Det samme gjelder for Europa og den muslimske verden, skriver hun i boka. – Jeg vil tro at de fleste har merket at det blir mer og mer debatt og nyhetsoppslag om tildekking av kvinner. Dette er relatert til islamismens fremvekst i Europa, sier hun til Fædrelandsvennen, men alle kvinner som bærer hijab, er ikke islamister, understreker hun.
Les mer i Fædrelandsvennen.no
Meningsløs debatt!
02.10.07: Berit Thorbjørnsrud mener det er unødvendig å ta slør-debatten om igjen.

– Det er litt uforståelig at man ikke har viktigere ting å debattere enn dette ene temaet om og igjen. Det kan virke som det er en grenseløs fascinasjon for dette sløret, at det blir et symbol på noe mye mer, og at det lages til et symbol, forklarer Berit Torbjørnsrud, religionsviter ved Universitetet i Oslo til Journalen.hio.no

Nok et oppgjør med det muslimske sløret

02.10.07: Mandag 8. oktober lanseres Hege Storhaugs nye bok ”Tilslørt. Avslørt. Oppgjør med norsk naivisme”. Med boka håper hun å skape nok en debatt rundt det muslimske sløret, skriver Journalen.hio.no