Islam

Svensk karikatur av Muhammed fordømmes av Pakistan og OIC

Konflikten omkring Lars Vilks tegning av Muhammed som en hund vokser i Sverige, og brer om seg til andre land. Først ute med fordømmelser utenfor Sverige, var Iran, men nå har også Pakistan og paraplyorganisasjonen Islams konferanse (OIC) blandet seg inn.

OIC har 57 medlemsland. Og i dag forventes det nye demonstrasjoner i Örebro i Sverige, skriver NV.se.
Ifølge det svenske Utenriksdepartementet (UD) skal den pakistansk protesten blitt fremført på et tidligere bestemt møte mellom en svensk charge d’ affaires og en representant fra det pakistanske Utenriksdepartementet.
Ifølge NA.se sendte den pakistanske regjeringen etter møtet ut en pressemelding der det blant annet heter at:
”Pakistan fordømmer, i skarpeste ordlag, publiseringen av støtende og blasfemiske tegninger av den hellige profeten i avisen Nerikes Allehanda i Örebro.”
I denne forbindelse skal det også ha blitt sagt at ”den svenske regjeringen helt og holdent delte det muslimske samfunnets mening.” Den svenske regjeringen skal til og med ha sagt at den anså publiseringen som en ”ulykkelig, avskyelig handling”. Men svenske UD hevder det er flere viktige faktafeil i den pakistanske pressemeldingen og gjengivelsen fra møtet.
”Dette stemmer ikke. Vår charge d’ affaires redegjorde for den svenske trykke- og ytringsfriheten, og at det ikke finnes noen sensur i Sverige. Han har aldri sagt at den svenske regjeringen deler meningen i protesten, men han beklagde at publiseringen såret muslimer,” sier UDs presse- og informasjonssjef Cecilia Julin.
Også OIC skal på et møte i går ha reagert kraftig på publiseringen:
”Dette var en uansvarlig og avskyelig handling, med ondskapsfulle og provokative hensikter,” sa generalsekretæren i en pressemelding sitert av AFP.
OIC oppfordret Sverige til å straffe så vel tegneren Lars Vilks som mediene som publiserer tegningen.

Utenriksminister Carl Bildt (m) har ikke villet kommentere situasjonen.