Islam

Gül ble president i Tyrkia

Etter mye frem og tilbake ble Abdullah Gül, som ventet, valgt til Tyrkias president i går. Utnevnelsen av Gül har møtt kraftig motstand fra sekulære krefter i landet. Det måtte tre valgrunder til før Gül kunne smykke seg med presidenttittelen.

Når det tyrkiske parlament likevel valgte å stemme inn Gül som Tyrkias neste president, kan det ha sammenheng med at Güls parti AKP har flertallet i parlamentet, om enn et knapt flertall.
Motstanden mot Gül er først og fremst rettet mot Güls sterk religiøse overbevisning. Det er blant annet er trukket frem at hans kone opptrer offentlig muslimsk tilslørt, hvilket er forbudt ifølge tyrkisk lovgivning. Det er også frykt for at Gül vil islamiserer det sekulære Tyrkia, og at han som president vil svekke mulighetene for Tyrkias eventuelle medlemskap i EU. Andre hevder derimot at med Gül ved roret vil Tyrkias EU-sjanser øke.
President for Europakommisjonen Jose Manuel Barroso gratulerte i ettermiddag Gül med valgseieren: «Dette gir mulighet for en ny og umiddelbar framgang i en rekke av forhandlingsområdene rundt søkeprosessen,» sa Barroso, ifølge NRK.no

Så sent som mandag sendte det tyrkiske militæret ut en advarsel mot å velge en religiøs kandidat som president.