Ufrivillige ekteskap

Tvangsgifter homofile

Muslimske homofile kan bli drept for sin seksuelle legning. Å leve som homofil er en dødssynd i islam. For gifte seg, helst med en ung jente fra opprinnelselandet, er det som kreves.

«Mohammed» frykter han blir drept om han nekter å gifte seg. Muslimske homofile opplever dobbel ulykke ved at de giftes bort mot sin vilje – og seksuelle legning, skriver Nettavisen.no.
«Mohammed», en homofil mann (20), frykter for sitt liv om han setter seg i mot foreldrene sine. Den unge mannen forteller at foreldrene har planlagt å ta ham med til hjemlandet i sommer for å tvangsgifte ham. Selv tror han følgende kommer til å skje: ”Enten blir jeg giftet bort med en som er mye yngre enn meg, hun kan være 12-13 år. Eller så kommer jeg til å sitte fast der de sender meg. Eller kanskje de har fått vite hvem jeg er og hva jeg har holdt på med i løpet av disse årene, og at de planlegger å drepe meg,” forteller «Mohammed» til TV 2 Nyhetene.

Han tror også at foreldrene har en mistanke om hans legning, og ifølge islam er homofili en dødssynd. Hvis han er åpen om sin homofili, krenker han både familien, islam og den stammen han kommer fra. Han tror derfor ikke foreldrene har annet valg enn å drepe han, eller få han drept.

Leder Jon Reidar Øyan i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring slår fast at situasjonen overhodet ikke er tilfredsstillende. ”Dessverre er det slik. Vi har også forsøkt å hjelpe personer som har søkt om opphold her. I noen av de tilfellene tidligere har de faktisk blitt drept bare et par måneder etter at de har fått avslag og blitt sendt tilbake,” forteller han.

Også UDIs kompetanseteam mot tvangsekteskap tilbyr hjelp til utsatte personer, og kan i ytterste konsekvens hjelpe de til å opprette et nytt liv. Så langt i år har kompetanseteamet vært i kontakt med ti personer i samme situasjon som «Mohammed». ”De er dobbelt utsatt fordi det mildt sagt er lite akseptert i miljøet. Samtidig bryter de med familiens æreskodeks ved at de nekter å gifte seg,” forklarer Gunnar Svensson, som er politirepresentant i kompetanseteamet.