Ufrivillige ekteskap

Far anmeldes for dumping og barneekteskap av egen datter

Faren dumpet alle sine seks barn i Irak. Eldstedatteren på 14 år ble tvangsgiftet med fetteren og fødte året etter en datter. Jenta og datteren er hjulpet tilbake til Norge. Faren tiltales nå for både dumping og barneekteskap. Politiet sier saken svært grov, men ikke er unik.

Da en seksbarnsmor med opprinnelse i Irak ble syk, tok faren likegodt å sendte hele barneflokken til slektninger i krigsherjede Najaf i Irak. Der ble eldstedatteren tvangsgiftet med en fetter og gjort gravid som 14-åring. Som 16-åring klarte hun å få kontakt med norske myndigheter, og ved hjelp av UDIs kompetanseteam og representanter fra Røde Kors er jenta og hennes nå ett år gamle datter hjulpet tilbake til Norge. Her blir begge tatt hånd om av barnevernet.

Politioverbetjent Gunnar Svensson i kompetanseteamet bekrefter overfor VG Nett at dette er en av de groveste sakene de har jobbet med. Kompetanseteamet vil nå anmelde faren for blant annet barneekteskap. ”Dette er den verste saken vi har jobbet med, men dessverre er den ikke unik. Vi vet at barn tas fra Norge til land som Irak, der jentene giftes bort veldig unge,” sier Svensson til VG.

Jentas historie er et eksempel på et større problem rundt barnedumping, noe som UDIs kompetanseteam mener er økende. ”Det er Nord-Irak og Pakistan som utpeker seg som særlig ille, men det gjelder flere land. Mange barn og ungdommer sendes ut fra Norge, omfanget er det ikke mulig å fastslå, men det er et økende problem,” sier Svensson, og bekrefter dermed HRS påstander frembrakt i ”Norske barn i utlandet: Ute av syne, ute av sinn” fra 2004 (rapporten i pdf).