Æresdrap og æresrelatert vold

Ære og kontroll

I et forsøk på å forstå hvordan gutter som lever i en såkalt æreskultur tenker, og hvilke krefter som styrer dem, har den svenske avisen Hallandsposten, møtt to gutter på henholdsvis 17 og 18 år. Begge guttene har opphav i Midtøsten, og begge kjenner godt til den såkalte "ærestekningen".

Can og Amir (17 og 18 år) er ikke forbauset over at det finnes gutter med behov for å kontrollere sine søstere. De mener at ærestenkningen er noe som alle får med seg i oppveksten, selv om ikke alle er direkte berørt av den. Amir, som selv ikke har noen søster, mener at guttene ikke vil at deres søstere skal være med på det samme som svenske jenter. Som for eksempel det å ”bli klådd på”. Can sier at han er glad for at han heller ikke har noen søstere. ”Jag är glad att jag inte heller har någon syster. Det är alldeles för mycket frihet här. Jag menar se bara på hur vissa svenska tjejer beter sig, de byter ju killar hela tiden. Killar för dem är som bussar, de kommer och går,” sier Can til Hallandsposten.

Men selv om Can og Amir forstår kontrollbehovet over jentene, mener de det ikke er akspetabelt at det utøves vold. ”Vi menar bara att det är en sak att vilja ha koll på dem för att man bryr sig om dem och inte vill att det ska hända dem något. Men att slå och kontrollera för kontrollerandets skull är en helt annan grej,” sier Can. Amir tror at vold kan ha motsatt effekt. Han mener i tillegg at gutter som slår sine søstere, antakelig kommer fra familier der mor ikke har noe hun skal ha sagt, og der alle er like redd for pappaen.

Can og Amir hevder videre at gutter som lar æren styre deres handlinger, ikke vil tilpasse samfunnet. ”De vill att samhället anpassar sig efter dem,” sier Amir. De tror dette skjer fordi man bor i innvadrerike områder. Der gis det ikke muligheter til å endre seg ettersom de fleste tenker likt. Videre tror begge at mange gutter på grunn av press fra venner tvinges til såkalt ærestenkning. ”Det har rätt stor betydelse vilka man umgås med. Har alla ens kompisar vissa åsikter är det klart att man påverkas.”

De tror også at æresrelatert vold vil øke i fremtiden, og at økningen skyldes økt andel innvandrere. ”Jag tror inte att det behöver öka om man gör något åt segregeringen. Det här är lite samhällets fel som placerar alla utlänningar på ett och samma ställe. Det är klart att det uppstår en massa problem då. Folk får ju inte möjlighet att lära sig ett annat sätt att tänka.”

Men når de blir spurt om de ville godtatt at deres eventuelle 17-årige søster hadde inngått et forhold med en svensk gutt, blir de begge stille. Men etterhvert kommer det frem at de har mer tro på et forhold med en mann med samme landbakgrunn. ”Jag kan inte förklara varför men jag tror att det är enklare om man har samma ursprung,” sier Amir.Les hele intervjuet i Hallandsposten.se