Æresdrap og æresrelatert vold

Skjedd igjen – Amina (12) æresdrept

Såkalte æresdrap av kvinner i irakiske Kurdistan synes bare å øke. Over 30 000 kvinner skal være drept i Nord-Irak de siste 15 årene. Siden april er nærmere 30 kvinner drept. Nå har det skjedd igjen. 12-årige Amina ble drept i byen Erbil i Nord-Irak.

12-årige Amina ble drept i byen Erbil i Nord-Irak fordi faren ikke kunne leve med at datteren var observert sammen med naboen, en 24 år gammel mann. Til tross for at mannens familie prøvde å ordne opp i saken, blant annet ved å tilby at sønnen giftet seg med 12-årige Amina, var ikke dette godt nok for faren. Hun ble drept i barndomshjemmet sitt, tvers over gaten for kontoret til departementet for menneskerettigheter i byen, skriver Nettavisen.no. Aminas far er en kjent militær personlighet i den kurdiske PUK-bevegelsen (den patriotiske kurdiske union). Han har ikke blitt tiltalt for drapet, selv om det som har skjedd ikke er noen hemmelighet. Æresdrap er en epidemi i irakiske Kurdistan, og myndighetene er ansvarlige for å stoppe denne skjulte krigen mot kvinner i regionen, krever Bahar Munzir som representerer organisasjonen The Organisation of Women’s Freedom in Iraq (OWFI). ”Hver eneste dag leser jeg om slike saker i kurdiske aviser, og antallet æresdrap har økt i det siste,” sier Munzir, og legger til at det er lett å drepe kvinner og jenter, fordi ingen bryr seg. Nettavisen bringer i dag en liste over noen av de kvinnene som er blitt drept den siste tiden.

Markering foran StortingetI dag kl 17:00 holdes en markering utenfor Stortinget. ”Bli med og fordøm disse barbariske forbrytelsene. Kvinner og barn i Irak trenger deres støtte,” oppfordrer Bahar Munzir, som selv skal holde et innlegg under markeringen. Generalsekretær i Amnesty John Peder Egenæs åpner markeringen. Stortingets utenrikskomité er invitert, og Morten Høglund fra Frp og Anne Margrethe Larsen fra Venstre har så langt meldt sin ankomst.