Religiøse og politiske symboler

Saudi-Arabias kvinner myker opp klesdrakten

Kvinnene i Saudi-Arabia, som er blitt tvunget til å tildekke seg i svart fra topp til tå, myker nå opp klesdrakten sin med sprekere farger og nye snitt.

Den svarte klededrakt, abaya, er ofte blitt betraktet som et symbol på deres undertrykkelse. Klesdraktforandringen er mest slående i Jidda, kongedømmets mest kosmopolitiske by, der flere unge kvinner nå velger og bære hodetørklær som sjal rundt skuldrene og nye snitt i klærne som er langt mer åpne enn den svarte fotside abayaen. ”Du kan ikke se det som nå skjer med abayaen adskilt fra andre utviklingstrekk i forhold til Saudi-Arabias kvinner, deres inntreden i arbeidsmarkedet og deres økende innflytelse på egne saker, ” sier Saad al-Sowayan, professor i folkeminne og antropologi ved Kong Saud-universitetet i hovedstaden Riyad. At kvinnene bærer dekorerte abayaer med fargerike mønster og glitter, har fått konservative krefter til å se rødt. De mener den nye abayaen er syndig, og ortodokse prester har utstedt fatwaer som foreskriver at draktene må være mørke, vide og formløse, melder Aftenposten.no.