Æresdrap og æresrelatert vold

Norske myndigheter tause om æresdrap

Kurdiske kvinnegrupper i Norge har forsøkt å mobilisere både regjeringen og flere stortingspolitikere i kampen mot æresdrap i kurdistanske områder i Irak.

Åpne brev er sendt både norske myndigheter og til myndighetene i Sverige, Danmark, Finland, England og Tyskland. Men de er tause, skriver Nettavisen.no.

fot: hrsI et åpent brev til statsminister Jens Stoltenberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre, Likestillings- og barneminister Karita Bekkemellem og flere, ber ulike organisasjoner, deriblant Organisation of Women’s foto: hrsFreedom in Iraq (OWFI) i Norge, norske myndigheter om å ta ansvar. ”Vi har ikke fått noe svar fra norske myndigheter, men vi gir ikke opp. Mange jenter risikerer fortsatt livet. Det er viktig at regjeringen er klar over hva som skjer i Kurdistan, og tar det opp med kurdiske politikere”, sier Bahar Munzir, som representerer OWFI.

I går ble det holdt en markering foran Stortinget, som nettopp satte fokuset på irakiske Kurdistans kvinner. Men det var skuffende få som hadde møtt opp. Morten Høglund (Frp), leder av utenrikskomitéen på Stortinget, holdt appell, men det var ingen lovnader om at noe konkret skulle gjøres. Også Ågot Valle (SV), medlem i utenrikskomitèen, holdt appell, og hennes budskap var at Norge må gi flere av disse kvinnene opphold i Norge med bakgrunn i kjønnsbasert forfølgelse.