Islam

Muslimsk lesbe utfordrer fordommer

En intellektuell, lesbisk muslimsk kvinne er en sjeldenhet på scenen. Den svenske forfatteren og dramatikeren Henning Mankell vil løfte frem mennesker som vi nesten aldri får se,

Det er Riksteatrets høstprogram som er klart, og på programmet står et stykke kalt «Lampedusa», et samarbeid mellom Riksteatret og Teatret Vårt i Molde. Mankell kommer selv til Norge for å ha regien. Han har hentet tittelen «Lampedusa» etter en liten øy sør for Sicilia, kjent for flyktningetrafikk, skriver Aftenposten.no.
Rollen som Titania spilles av norskkenyanske Terese Mungai, som forteller at hun er forberedt på reaksjoner. Titania er en jente som fem år gammel flyttet fra Zambia, videre til England og som nå altså er i Norge. Hun er utdannet dataingeniør, veldig smart, og hun tolker ting på sin måte – også koranen. Titania har sagt ja til å stille i et talkshow, og der skal den muslimske kvinnen avsløre en hemmelighet i programmet – at hun er lesbisk. ”
Hun har bestemt seg, hun har fått nok – ikke bare på grunn av fordommer fra vestlige, men også fra sine egne,” sier Mungai som Titania. Forestillingen dreier seg derimot om timen før Titania skal på lufta i talkshowet, der hun sitter og snakker med programlederen ”Anna”, spilt av Vivi Sunde. Det går ikke så bra, det utvikler seg til en kulturkollisjon, de er ikke på bølgelengde. ”Programlederen er finmasket fordomsfull, som man blir når man er vokst opp i vår del av verden,” sier Sunde.

Mungai sier hun håper forestillingen skaper debatt, at den får noe ut i lyset. Ja, for det er vel bare «i vår del av verden» at man blir «finmasket fordomsfull»?