Æresdrap og æresrelatert vold

Dømt for æresdrap – mobilvideo fra avdøde sentral

23. januar i fjor forsvant 20-årige iranskkurdiske Banaz Mahmod Babakir Agha sporløst. Banaz og familien kom til Storbritannia i 1998. Politiet fryktet at hun var utsatt for et æresdrap, da hun i juni året før brøt ut av et arrangert ekteskap, og flyttet til Sør-London for å bo sammen med slektninger. Der fant hun seg en ny kjæreste, som familien ikke godtok. I slutten av april samme år fant politiet i Birmingham liket av Banaz i en koffert i et bolighus. Hun var blitt kvalt med skolisser.

I går ble faren, Mahmod Mahmod (52) og hans bror Ari Mahmod (51), dømt i Old Bailey Court i London for å ha bestilt drapet på 20-åringen, melder VG nett. To andre personer har sagt seg skyldig i drapsplanlegging, og enda to personer har rømt Storbritannia, melder nyhetsbyrået AP. Straffeutmålingen er ventet innen en måned.

Ett av de sentrale bevisene i retten, var et videoopptak på en mobiltelefon som Banaz selv hadde gjort før sin død. Der forteller avdøde Banaz at hun er veldig redd etter at faren hadde prøvd å drepe henne.

I dommen beskrives drapet som æresdrap. Banaz skal ha blitt drept fordi hun var kjæreste med iranskkurdisk mann. Under den tre måneder lange rettssaken har aktorene sagt at faren begynte å banke opp datteren i ung alder, fordi hun brukte hårspray og «ble for vestlig». Søsteren til Banaz, Bekhal Mahmod, vitnet mot sin egen familie. Hun fortalte at faren bror, deres onkel, skal ha sagt at Banaz allerede ville blitt «gjort til aske» om han var hennes far. Han hevdet videre at 20-åringen gjorde skam på familien ved å få seg kjæreste.Banaz skal ha rømt hjemmefra tidligere, men da hun fikk en videotape fra faren hvor han truet med å drepe hennes søstere, mor og seg selv, valgte Banaz å dra hjem igjen. Men nyttårsaften 2005 forsøkte faren å drepe henne. Han tvang i henne konjakk, og forsøkte å nærme seg henne med hansker på, antakelig for å kvele henne. Banaz reddet seg ved å hoppe ut av et vindu. Politiet avviste derimot anmeldelsen fra Banaz om drapsforsøk, og en politimann som vurderte å anmelde jenta for å ødelegge et vindu. Dette er nå under etterforskning, skriver AP.

Det var under sykehusoppholdet etter dette hoppet, at Banaz tok opp en video av seg selv der hun uttrykker redsel. Det er denne videoen retten har benyttet som bevis.

Etter sykehusoppholdet reiste Banaz hjem igjen og forsøkte å overtale familien om at hun hadde sluttet å møte kjæresten. Men venner fortalte familien at de hadde sett paret sammen 22. januar 2006 – dagen før Banaz forsvant sporløst.

Storbritannia har det siste tiåret vært vitne til over 25 drap av kvinner utført av muslimske familiemedlem. Mer enn 100 andre drap er for tiden under etterforskning i Storbritannia som mulige æresdrap.