Innvandring

Utvist på livstid, tilbake etter noen måneder

Under ti måneder etter at han var uttransportert fra Norge til Nord-Irak, ble han igjen oppdaget i Norge. Her har han vært et par måneders tid, uten at noen visste noe som helst.

Marita Strøm ble skutt og drept på en ferietur i Nord-Irak, og hennes irakiske ektemann Osman Omar, som er hans identitet i Norge, er dømt for mordet, som sones i Irak. En av parets døtre ble også skadet under skytingen. Deres tre barn ble tatt hånd om av Maritas søstere i Namsos, etter en kamp om å få barna tilbake til Norge. Osman ønsket å få sone dommen i Norge, angivelig fordi han vil ha kontakt med barna, men dette ble avvist.I tillegg ble to av brødrene til drapsdømte Osman Omar utvist fra Norge. Disse brødrene bodde også i Namsos. Det ble avdekket at både brødrene og Maritas ektemann hadde fått opphold på falskt grunnlag i Norge. En av brødrene er i tillegg tidligere straffedømt for grov vold. Den ene av de utviste brødrene, Farhad Osman, søkte om å få samsværsrett med brorens barn, men forsøket på å få bli i Norge under dekke av samsværsrett skal ha mislyktes. Han ble derimot dømt i Namdal tingrett for drapstrusler mot familien til den drepte Marita Strøm.
Men denne uken ble det avdekket at Osmans bror er tilbake i Norge – under 10 måneder etter at han ble transportert ut av Norge. Ifølge Trønder-Avisa.no ble Osmans bror pågrepet mandag formiddag på det politiet betegner som hans bopel i Skien. Politiadvokat Jon Borgen ved Telemark politidistrikt bekrefter at irakeren er pågrepet, og sier at han har forklart politiet at han kom i retur til Norge via menneskesmuglere. ”Han har opplyst at han har oppholdt seg i Norge i et par måneders tid,” sier Borgen. Han er varetektsfengslet i en uke, siktet for ulovlig opphold i Norge. ”Han ble pågrepet på bopel mandag formiddag, på bakgrunn av mistanke om manglende oppholdstillatelse. Nå vil vi holde ham i varetekt fram til at vi får transportert ham ut av landet. Forhåpentligvis vil den prosessen gå fort,” sier Borgen.

Søstrene til drepte Marita Strøm er sjokkert over at en person som er utvist fra Norge på livstid, og som utgjør en sikkerhetsrisiko for flere, etter kort tid er tilbake i Norge, og at han har vært her i to måneder uten at de visste noe som helst.