Kvinner og likestilling

Saudiarabisk kvinne til sak mot religionspolitiet

Religionspolitiet, eller Kommisjonen for fremme av dyd og forhindring av synd, som det egentlige navnet er, arresterte i 2004 en kvinne og hennes datter fordi de angivelig ikke var anstendig kledd. Religionspolitiet mente at kvinnen viste for mye hud. Men kvinnen har ikke tenkt å la seg dupere, og går til sak mot Saudi-Arabias mektige religionspoliti.

Tidligere har en islamsk domstol nektet å befatte seg med saken, da de mener at medlem av religionspolitiet ikke kan dømmes. Når det nå likevel blir rettssak, er det første gang en domstol skal ta stilling til en anmeldelse fra en kvinne mot religionspolitiet. Saken skal opp for en sivil domstol i Riyadh.

I forrige måned meldte den saudiarabiske avisen al-Watan at stadig flere saudiarabere stiller seg kritisk til religionspolitiet. I fjor forsøkte innenriksdepartementet å stramme tøylene ved å tvinge dem til å overlevere arresterte personer til det vanlige politiet i stede for selv å avhøre dem. Det lykkes de ikke med. Les saken hos VG Nett

17 000 kvinner advart i IranMyndighetene i Irans hovedstad har de siste ukene forsterket kontrollen av kvinners klesdrakt, der det er påbudt at de skal bære løse kjoler eller frakker som skjuler formene samt hodeplagg som dekker håret, melder NTB. Sjef for flyplasspolitiet Mahmoud Bot-Shekane i Teheran sier at politiet har utdelt advarsler til 17 135 kvinner for ikke å ha kledd seg etter islams regler, og at 850 av kvinnene ble tvunget til å levere et skriftlig løfte om å respektere reglene. I tillegg har de hindret 50 kvinner i å gå om bord på fly fordi de ikke fulgte den strenge kleskodeksen for kvinner i landet. Helt siden den islamske revolusjonen i 1979 har reglene for kvinners påkledning vært et kontroversielt tema i Iran. Alle myndighetenes forsøk på å få kvinner til fullt ut å følge reglene har vært forgjeves.