Innvandring

Sarkozys seier førte til bråk

Presidentvalget i Frankrike endte med seier til høyresidens Nicolas Sarkozy. En mer regulert innvandringspolitikk og strengere krav til integrering som, sammen med økt sysselsetting, har vært sentralt for Sarkozy i valgkampen.

Kampen mellom høyresidens Nicolas Sarkozy og venstresidens Ségolène Royal i det franske presidentvalget endte med seier til høyresiden. Sarkozy er oppvokst i Paris, med en far som innvandret fra Ungarn og en fransk-jødisk mor.
Sarkozy var innenriksminister i forrige regjering, og ble da blant annet kjent for sine uttalelser og holdninger knyttet til opprørene i Paris’ mange forsteder. Bilbrenning, steinkasting, ruteknusing og angrep på politiet er metoder som Sarkozy tar fullstendig avstand fra, og han kalte opprørerne for ”pøbler og avskum”. Slike betegnelser skapte sinne hos opprørerne, som i hovedsak er innvandrere i sosiale lavstatus forsteder der arbeidsledigheten er like høy som frustrasjonen. Og nettopp en mer regulert innvandringspolitikk og strengere krav til integrering som, sammen med økt sysselsetting, har vært sentralt for Sarkozy i valgkampen. Dette har ikke ført til noe stemmesanking i de samme forstedene.
Det var derfor forventet at en seier til Sarkozy på nytt ville skape opprør, noe som også skjedde: Det gikk bare noen timer fra Sarkozys valgseier var proklamert, til det ble bråk i Paris’ gater. Et stort oppbud av opprørspoliti ble kalt ut for å få bukt med flere tusen demonstranter som hadde samlet seg på Place de la Bastille, som var stedet der Royals tilhengere hadde valgvake. En gruppe på flere hundre demonstranter, flere av dem maskerte og med svarte og røde anarkistflagg, brente ei dokke som framstilte den påtroppende konservative presidenten, ifølge NTB. Samtidig begynte demonstrantene å kaste stein på de store politistyrkene, som svarte med tåregass og vannkanoner, skriver Dagbladet.no. Siden bråket var forventet, var tusenvis av politifolk beordret til ulike steder både i og utenfor Paris.

Franske medier konkluderer med at Frankrikes nyvalgte president Nicolas Sarkozy har fått et klart mandat til å gjennomføre tøffe sosiale og økonomiske reformer. Les hos ABC Nyheter