Kvinner og likestilling

Kampanje mot steining av kvinner

Kurdiske Doa (17) ble i Nord-Irak slept ut på gaten, revet av klærne, kalt hore og steinet til døde. Politiet banet vei for publikum til å være med i skrekkseansen. Doas forbrytelse var at hun var forelsket. Nå er det lansert en kampanje mot steining av kvinner.

Doa, en 17 år gammel jente fra kurdiske Nord-Irak, ble steinet til døde 7.april i år i småbyen Bashik, noen kilometer utenfor Mosul.
Hennes forbrytelse var at hun var forelsket, men i «feil» gutt, da de ikke tilhørte samme religion. Doa tilhørte den religiøse klanen som kalles Yazidi, mens gutten er muslimsk araber. Doa konverterte derfor til islam. Den religiøse klanen oppdaget at Doa besøkte kjæresten sin. Hun ble derfor slept ut på gaten av mobben som rev av henne klærne, spyttet på henne, kalte henne hore og steinet henne til døde. Politiet og myndighetene banet vei for publikum til å være med i skrekkseansen, og gjorde intet for å hindre denne barbariske henrettelsen.

Bahar Munzir, representant for Organisation of Women’s Freedom in Iraq – Norway og Shilan Shorsh, leder for selvstendigdemokratisk kurdisk kvinneforening, er initiativtakerne til en underskriftkampanje som rettes til de kurdiske regionale myndighetene. Det kreves at drapsmennene stilles for retten og at de blir straffet. I tillegg kreves at de regionale myndighetene vedtar lover mot terror, drap og undertrykking av kvinner.

Støtt kampanjen her