Kvinner og likestilling

Irans utenriksminister møtes også av demonstranter i Norge

I går ble Irans utenriksminister Mottaki sitt besøk i Sverige møtt med demonstrasjoner. I dag kom Mottaki til Norge, også her ble han møtte med demonstrasjoner. Men de sosialistiske partiene glimret med sitt demonstrasjonsfravær.

I dag kom Mottaki til Norge der han skal møte olje- og energiminister Odd Roger Enoksen, utenriksminister Jonas Gahr Støre og Stortingspresident Torbjørn Jagland. Besøket har, som i Sverige, utløst demonstrasjoner, der rundt 100 demonstranter har samlet seg utenfor Utenriksdepartementet.
En av demonstrantene er Paris Harsai, som er representant i Norden for det iranske nasjonale motstandsrådet. Han mener Mottaki bruker Skandinavia til et propagandabesøk: «Å invitere ham kan sammenlignes med å invitere Hitlers utenriksminister, eller apartheidregimets utenriksminister,» sier Harsai til NRK.no

Legen og menneskerettighetsaktivisten Mahmood Amiry-Moghaddam sier at det gir feil signal å invitere utenriksminister Mottaki til Norge. «Iran er et land som praktiserer lovfestet overgrep mot kvinner. En kvinne som kler seg eller oppfører seg upassende, kan få 74 piskeslag,» sier Amiry-Moghaddam, som mener det er betenkelig at norske statsråder tar imot Mottaki: «Jeg vil sammenligne Iran med apartheidregimet i Sør-Afrika. Det er samme slags lover, men nå gjelder de kvinner. På 80-tallet var det utenkelig å ta imot besøk fra Sør-Afrika.» Amiry-Moghaddam tviler på at menneskerettigheter vil være hovedtema under møtene.

Også flere konservative ungdomsorganisasjoner deltok i demonstrasjonen sammen med eksiliranerne, men ingen fra sosialistisk side. Representanter fra Unge Venstre, FpU, KrFU og Unge Høyre ga uttrykk for at dette var paradoksalt, siden de sosialistiske partiene ofte framstiller seg selv som forkjempere for kvinners rettigheter.