Politikk

Full strid om slør i Det Radikale Venstre

Det har blåst opp til full storm i Danmark etter at Elsebeth Gerner Nielsen, tidligere kulturminister for Det Radikale Venstre, ikledde seg slør i en fotosession som et motsvar til Dansk Folkeparti som parallellførte sløret og nazisymbol.

Av Hege Storhaug, HRS 3. mai 2007

Gerner Nielsen bød opp til en verdidans, og slo fast at det muslimske sløret er helt forenelig med danske verdier:
”Det er en kamp for ytringsfriheten, et symbol på ytringsfriheten. Alle i Danmark skal ha rett til å ytre seg. Det avgjørende er hva man sier, ikke hva man har på hodet.”
Hennes partifelle, den syriksfødte Naser Khader som er en av Danmarks mest populære politikere, ble rasende, og skrev dette til Gerner Nielsen:
”Elsebeth, du går islamistenes ærend! Det er virkelig noe de kan bruke i kampen sin for å tvinge flere kvinner til å gå med slør.”
Mens partiets leder Marianne Jelved, er av motsatt mening. Hun sier at stuntet til Gerner Nielsen er «en suksess«:
«Elsebeth kunne ha skrevet et leserbrev, men hun valgte å gjøre noe annet og la seg fotografere. Det her var et forsøk på å reise en debatt og det lyktes. Det er en suksess.»
På lederplass kaller Berlingske Tidende stuntet «tåpelig» og «fjollete»:
«Hennes handling kan risikere å få vidtrekkende skadelige konsekvenser for millioner av unge muslimske kvinner som hun med sin selvgode happening mente å yte en hjelpende hånd. Kvinner i den muslimske verden for hvem sløret representerer ulikhet og undertrykkelse.»
Nå har også statsminister Anders Fogh Rasmussen blandet seg inn i striden – med støtte til Naser Khader:
«Det er internt radikalt slagsmål, men jeg må si at jeg heller til Naser Khaders synspunkt (…) Jeg har det grunnsynspunktet at mennesker kan gå kledd som de vil, men i samme øyeblikk som man bruker sin påkledning til å sende politiske eller religiøse signaler ut i det offentlige rommet, må man også regne med at så blir ens holdninger underkastet kritisk debatt og analyse (…) Det er klart at Elsebeth Gerner med sin happening sender et meget klart signal. Et signal som er problematisk. Meget problematisk i forhold til de kvinnnene som ikke velger frivillig å bruke sløret. Derfor må jeg si at jeg finner det aldeles uforståelig at et medlem av det danske Folketinget kan finne på slikt noe. For at si det kort: Jeg er fullstendig enig med Naser Khader,» fastslår Fogh Rasmussen.

Naser Khader er en svært viktig velgermagnet for Det Radikale Venstre etter at han stod frem som en renhårig demokrat da karikaturstriden raste på det verste i fjor. Nå er spørsmålet om Gerner Nielsens utspill og den støtten hun får av partileder Jelved, fører til at Khader rydder kontoret sitt og og går i spann med Fogh Rasmussen og det liberalkonservative Venstre.