Innvandring

Et spørsmål om debattklima når temaet er innvandring

En utvist asylsøker dreper sin ekskone, deres ufødte barn og en jente på syv år. Bestefaren til syvåringen fortviler over at den utviste mannen hadde anledning til å begå udåden, og kritiserer dagens innvandringspolitikk. Statsråd Hanssen vil ikke diskutere "hard core" politikk med den sørgende bestefaren. Er det bra?

Det var nok mange som ble beveget etter møtet med Jan Lian (59) på gårdagens Tabloid på TV 2. Jan Lian mistet barnebarnet Cicilie (7) i Overhalla-tragedien. Cicilie var på besøk hos sin slektning Anne Grete Vollum (35), som var gravid med tvillinger. 30.april ble de drept i Vollums bolig i Overhalla. Drapsmannen, (26), en utvist asylsøker fra Usbekistan, har vært gift med Anne Grete Vollum, og var også far til de to ufødte barna.

Mirzaolimov kom til Norge i 2005, men fikk avslag på asylsøknaden i 2006. Likevel var han altså fortsatt i Norge – noe som bestefaren Jan Lian reagerer sterkt på. På dette grunnlag hevder Lian at det er statsråd Bjarne Håkon Hanssen som må stilles ansvarlig for drapene, knyttet til at han er øverste ansvarlig for innvandrings- og integreringspolitikken.

Lians utspill er direkte knyttet til at statsråd Bjarne Håkon Hanssen (Ap) sammen med stortingsrepresentantene Inge Ryan (SV) og Trine Skei Grande (V), 11.mai kom med et leserinnlegg i lokalavisen der de advarte folk i Namdalen mot å gjøre asylsøkere kollektivt ansvarlige for den grusomme forbrytelsen. Lian reagerte svært sterkt på dette innlegget, som han i gårdagens Tabloid karakteriserte som pekerfingermoral mens familiene var midt i sorgen. Til VG nett sier Lian at: ”Innlegget fra de tre føltes som en krenkelse, og denne krenkelsen er den eneste kondolansen jeg har fått fra dem. Hanssen er belærende og mener folk trenger mer informasjon. Jeg tror folk forstår nok, men de er redde for å bli stemplet som rasister.”

Jan Lian vil ha debatt om Norges innvandrings-, asyl- og integreringspolitikk. Men i går fikk ikke Lian delta i debatten, han forlot TV-ruta etter å ha fremsagt sitt budskap. Debatten foregikk blant politikere, samt en representant fra NOAS. For ifølge Hanssen var det ikke verdig å debattere med en sørgende bestefar. Til Dagbladet (ikke på nett) sier Hanssen: ”Jeg synes ikke det er en verdig situasjon å diskutere hard utlendingspolitikk med en bestefar som har mistet barnebarnet sitt.”

Statsråd Hanssen har et poeng med at det kan være vanskelig å diskutere ”hard utlendingspolitikk” med en sørgende bestefar, men spørsmålet er vel heller hvor legitimt det er å diskutere norsk innvandrings-, asyl- og integreringspolitikk – vel og merke uten at det blandes sammen med rasisme og fremmedfiendtlighet. Det er nok ikke mange, verken av politikere, fagfolk eller andre, som føler seg særlig trygg i en slik debatt. Ett ord på skeive, og en kan bli stemplet som både det ene og det andre. Det burde rett og slett satses mer på å skape et bedre debattklima for denne type politikk. Noe ikke minst politikerne burde ta inn over seg, og da må de ikke gjøre slik som de gjorde under forrige Stortingsvalg – bli enige seg i mellom om at denne politikken ikke skulle gjøres til et valgkamptema.