Innvandring

Polske pass selges for opphold i Norge

Borgere av land i randsonen til EU bruker nå EU-utvidelsen til å komme til Norge med en oppholdstillatelse etter EØS-reglene. Spesielt er falske polske pass attraktivt.

Både albanere, russere og tyrkere kjøper falske polske pass i Oslo for å få oppholdstillatelse. ”Vi har for eksempel sett at albanere får falske pass, eller at russere benytter falske polske pass,” sier leder for utlendings- og forsyningsseksjonen i Oslo-politiet, Bjørn Vandvik, til NRK.no. Bare siden juli har politiet hatt 70 saker med falske pass, som er langt flere enn tidligere. Et falskt pass koster fra 500 euro og oppover, det vil si minst 4 000 kroner. Det er svært attraktivt å kjøpe seg polsk identitet. Straffen hvis man blir avslørt med falskt pass, er fra 45 til 75 dagers fengsel og utvisning.