Kjønnslemlestelse

Leger i Norge kjønnslemlester barn?

Leger i Oslo kan bli "presset" av foreldre som ønsker å omskjære jenter, og politiet frykter at de kan ha gjennomført kjønnslemlestinger.

Foreldre ønsker ”det beste” for barna sine. I Somalia betyr dessverre det i de fleste tilfeller å omskjære jentebarn – sy igjen vagina og fjerne hele klitoris eller deler av klitoris, og WHO har stipulert at opp mot 98 prosent av jentene kjønnslemlestes.

I Norge er lemlesting forbudt, og vi har en egen lov fra 1995 mot kjønnslemlestelse, med en strafferamme på 3 til 8 år. Det skjer mange reparasjoner av kvinnens underliv når de kommer i voksen alder og forstår hvilket overgrep som ble gjort mot dem i barneårene. De fleste får problemer med vannlating, menstruasjon, sex og fødsler. I følge NRK.no blir leger i Oslo «presset» av foreldre som ønsker å omskjære jenter, og politiet frykter at de kan ha gjennomført kjønnslemlestinger.

Politiet i Oslo kommer med oppsiktsvekkende opplysninger. Den siste måneden har politiet i tre tilfeller fått opplysninger om at foreldre har kommet til leger i Oslo og bedt om å få gjennomført omskjæring av døtrene. «Legene blir satt under enormt press,» sier politioverbetjent Finn Abrahamsen til NRK.

I ett av tilfellene opptrådte foreldrene også truende overfor legen for å få gjennomført omskjæringen. Flere og flere utenlandske leger jobber i Oslo, og Abrahamsen forteller at noen leger med utenlandsk opprinnelse har sympati for omskjæring – og kanskje praktiserer dette selv med sine egne barn, så vel som andres barn i innvandrermiljøene. ”Det er absolutt grunn til å frykte at leger har gjennomført kjønnslemlestelse i Norge”, sier politioverbetjent Abrahamsen.

Ifølge Aftenposten.no etterforsker politiet nå to leger.

For å avdekke disse overgrepene har HRS lenge foreslått at det på helsekontrollene blir foretatt en klinisk undersøkelse av alle jentebarn i Norge, på linje med det alle gutter har i dag.