Religiøse og politiske symboler

Demonstrerende menn i burka

Billy Butt er en svensk musikkprodusent som for tiden er bosatt i Islamabad i Pakistan. Her har han til stor forundring registrert at tenåringsgutter ikles burka og opptrer som kvinner i demonstrasjoner.

Dette har fått Billy Butt til å stille spørsmål med hvor mange kvinner det egentlig er som deltar i demonstrasjoner i muslimske land. Demonstrasjonen i Islamabad, der han vitnet dette fenomenet, hadde budskap som «Død over de som ikke tror», «Vi vil ha et islamsk samfunn», «Innfør straks Sharialover» m.m. En av Pakistansk mest anerkjente journalister mener forklaringen på forkledningen er enkel; mullanene har problemer med å få kvinner til å stille opp.

Butt skriver på Sourze.se:
«Min första tanke var förstås huruvida alla dessa demonstrerande kvinnor vi ser exempelvis i Teheran och Baghdad egentligen är kvinnor och inte män? Vilka är det som döljer sig bakom dessa svarta dräkter och tillhör ögonen vi ser igenom burkorna äkta demonstrerande eller unga män som anlitats för att klä ut sig och föra ett jävla liv för att skrämma skiten av oss västlänningarn när vi ser på Aktuellt och Rapport?

Så nästa gång ni ser en jättedemonstarion av muslimer i teverutan var inte så säker på att ögonen som stirrar ut igenom brukorna tillhör kvinnor. De kan vara en bluff!»

Menn i burka er ikke bare en «taktikk» som benyttes i muslimske land. Også i Norge har HRS registrert at menn ikles burka i demonstrasjoner (se bildet, hvor skotøyet er avslørende).