Ytringsfrihet

Russerne sier nei takk til europeiske verdier

En ny undersøkelse avdekker at russerne føler seg mer truet av Europa, enn som en del av Europa. En alarmerende faktor, mener eksperter.

Hele 71 prosent av russerne svarer nei til spørsmålet om hvorvidt de betrakter seg selv som europere. 45 prosent mener i tillegg at Europa er en potensiell trussel mot Russland, fremkommer det i en meningsmålingen utført av forskningssenteret Levada.
Russernes forverrede holdning til Europa og dets basale verdier er en alarmerende indikator, mener Maria Ordsjonikidse fra EU-Russland senteret og Lev Gudkov, direktør i Levada-senteret.

Fremmedgjøringen i forhold til Europa viser seg især i de spurte russernes holdning og forståelse for de såkaldte europeiske verdier. Kun 16 prosent mener at den demokratiske vestlige modell er «ideel», mens 35 prosent svarer at de «foretrekker det sovjetiske system før 1990’erne». 30 prosent svarer at vestlig demokrati «ikke passer til Russland», og 12 prosent mener sågar at modellen har hatt en «ødeleggende effekt på Russland», melder Kristelig Dagblad.dk