Økonomi

Jobber for å få sharialån i Norge

Sharialån er dyrere enn vanlige rentelån, men muslimene strømmer til.

FinansInvest har spesialisert seg på lån til muslimer, der ønsket for fremtiden er å tilby sharialån. Men foreløpig kaster muslimene seg over rentelån, selv om det ifølge koranen er synd, skriver e24.no. «Det er rush her etter fredagsbønnen,» sier gründer og partner Shahzad Yaqub i FinansInvest. Renteforbudet i koranen ser man gjennom fingrene på. FinansInvest har en håndfull ansatte, og de jobber på spreng for for å betjene låneivrige muslimske menn. Selskapet har kontorer i Central Jamaat-e Ahl-e, Skandinavias største moské.

Derimot er det ingen banker i Norge som per i dag har planer om å tilby de rentefrie sharialånene i Norge. «DnB NOR og de andre norske bankene tror ikke det er noe marked for sharialån i Norge, fordi de er for dyre,» sier Yaqub. Grunnen er at banken må beregne seg en fast profitt. Akkurat som et fastrentelån er dette dyrere, fordi banken må ta større risiko. I tillegg krever det mer arbeid å sette sammen lån hvor kunden slipper å se renteberegning på fakturaen. FinansInvest spør alle som låner om de egentlig ønsker seg et lån uten renter. 90 prosent svarer ja. «Men da vet de ikke at det koster mer. Vi må vite om de er villige til å betale de tusenlappene det vil koste ekstra før vi kan si at det er et marked for det,» sier han.