Islam

Islamkritiske forfattere truet på livet både i Norge og Sverige

Å skrive kritiske bøker om islam, selv om du bor i Norge eller Sverige, synes å være ensbetydende med at én ting: Du risikerer å måtte bøte med livet.

Forfatteren Mariwan Halabjaee har skrevet at Muhammed voldtok og drepte, nå bor han et hemmelig sted i Norge og frykter for sitt liv, skriver BT.no. Halabjaee er kurder fra Nord-Irak og fikk innvilget asyl i Norge i høst. Til avisen forteller Halabjaee at han har mottatt drapstrusler, og at han vet om en bestemt person som bor i Norge som leter etter han.
«Jeg frykter at han har fått i oppdrag fra islamske grupper å finne ut hvor jeg er,» sier Halabjaee.
I utenladske medier har Halabjaee blitt omtalt som Kurdistans Salman Rushdie. Etter at hans siste bok kom ut i fjor, med tittelen «Sex, Sharia and Women in the History of Islam», ei bok om kvinner i islams historie, ble situasjonen for farlig for Halabjaee i Irak. I boka skriver han blant annet at profeten Muhammed skal ha hatt 19 koner, og at han voldtok og drepte et menneske.
Ifølge Halabjaee har både Ansar al-Islam og al-Qaida kommet med trusler mot ham, i form av en fatwa. Forfatteren hevder også at han har søkt om bistand fra Amnesty Norge og den norske PEN-klubben, uten noe respons.

I Sverige er forfatteren Taslima Nasrin, 45, som har flyktet fra Bangladesh og lever i eksil i Sverige, blitt truet av en indisk islamistisk gruppe, melder Expressen.se. Beskjeden lyder: «Halshugg Nasrin og få 12 000 doller i belønning». Islamistgruppen mener «Hennes forfatterskap krenker islam,» sier gruppens leder Taqi Riza Khan. Den ekstremistiske gruppen gir imidlertid Taslima Nasrin en mulighet til å leve: «Hun kan overleve, men da må hun ta avstand fra skriverier, be om unnskyldning og brenne sine bøker. Da kan hun få leve,» sier Khan.