Forskjellsbehandling og diskriminering

Avlyste seminar om antisemittisme for å ikke støte muslimer

Et seminar på universitetet i Leeds med tittelen ”Hitlers arv: Muslimsk antisemittisme i Midtøsten", ble avlyst da det kunne støte muslimer - og de reaksjoner det kunne få. Det er etter hvert trøttende å høre om den muslimske nærtagenheten, som hindrer både kunstneriske utfoldelser, relevante politiske diskusjoner og åpen offentlig debatt i seg selv, skriver Jyllands-Posten på lederplass.

Det er etter hvert trøttende å høre om den muslimske nærtagenheten, som hindrer både kunstneriske utfoldelser, relevante politiske diskusjoner og åpen offentlig debatt i seg selv, skriver Jyllands-Posten.dk på lederplass. Utgangspunktet for hjertesukket er avlysningen av et seminar av sikkerhetsgrunner på universitetet i Leeds. Den tyske sosialforskeren Matthias Küntzel skulle holde et todagers seminar med tittelen ”Hitlers arv: Muslimsk antisemittisme i Midtøsten.» Kontroversene startet allerede ved tittelen, og den ble endret av universitetet til ”Nazismens arv: Eksporten av antisemittisme til Midtøsten”. Altså skulle ikke seminaret handle om muslimsk antisemittisme. Det var imidlertid ikke nok. Universitetet kapitulerte helt, og avlyste arrangementet:
”Vold, hærværk og mordtrusler er altså stadig realiteter, som man må tage med i overvejelserne, når man har at gøre med emner, som nogle muslimer kunne tænkes at anse for krænkende,” kommenterer Jyllands-Posten.
Og fortsetter slik:
”I vide muslimske kredse forsømmer man ikke nogen lejlighed til at føle sig dybt krænket og understrege fornærmelsen med vold, trusler og hærværk, så sikkerhedsforanstaltninger indgår som et helt naturligt element i planlægningen af blandt andet kunstneriske og politiske arrangementer. Det er utåleligt. Hvis nogen skal føle sig krænkede i det spørgsmål, må det være de demokratiske kræfter, som går ind for en åben debat om alle samfundsforhold, og som ønsker generende synspunkter imødegået med argumenter frem for vold, trusler og hærværk.

Det er påfaldende, at nogle kan føle sig så fornærmede over sammenkædningen af islam og antisemitisme, at de reagerer med metoder, som man kender fra fascistiske regimer.

Her kan man i sandhed tale om Hitlers arv.”

Saken ble også omtalt av Norge IDAG som hevdet at Leeds University beskyldes for å ofre den akademiske frihet av frykt for islamsk trakassering. Da Universitetet bestemte seg for å avlyse, hadde da mottatt e-poster fra muslimer som protesterte mot foredraget, og som hevdet at bare å antyde en forbindelse mellom nazisme og islam utgjorde en fornærmelse.