Æresdrap og æresrelatert vold

Må leve i frykt for å bli æresdrept

En kvinne i Norge skilte seg fra sin ektemann for noen år siden fordi han utøvet stadig overgrep, vold og trusler mot henne som nesten endte i drap. Mannen ble dømt til over fire års fengsel, og har ikke hatt permisjon som følge av den faren han utgjør for ekskona og barna. I morgen blir mannen løslatt, og politiet kan lite gjøre for å sikre kvinnens liv. Ekskona sitter et sted i Norge og frykter nå for å bli æresdrept.

Når mannen i morgen blir løslatt frykter ekskona han skal gjøre truslene reell.

Kvinnen er fra Iran og kom til Norge gjennom et såkalt arrangert ekteskap da hun var 22 år gammel. Eksmannen har sverget at det ikke spiller noe rolle hvor lenge han sitter inne hvis han dreper henne. «En dag slipper han ut og da skal han drepe oss. Han sier at «jeg finner deg uansett hvor du er i lille Norge», sier kvinnen, og fortsetter: «Jeg håper at jeg skal få hjelp i dag. Ikke etter at jeg blir drept. Jeg elsker livet mitt og ungene mine,» sier hun til TV2 Nyhetene.

Informasjonsansvarlig i HRS, Hege Storhaug sier til TV 2 Nyhetene: «De siste fem årene har vold, undertrykking og frihetsberøvelse bredt om seg ganske dramatisk. Der er ingen tvil om at denne mannen ikke bør kunne gå fritt rundt i dette landet etter hva han har gjort og hva han har truet med å fortsette å gjøre.» Storhaug levner ikke stort håp om hjelp til kvinnen fra myndighetene.