Integrering og integreringspolitikk

Khat i tonnevis til Norge

Rusmiddelet khat smugles i tonnevis både til Norge og Danmark. Ap-politiker tror somaliere i Norge tygger 1 tonn i uka.

I fjor ble det beslaglagt 3,4 tonn khat av tollerne i Norge, mot 2,6 tonn året før, melder NTB. Tollerne på Gardermoen avdekker fulle kofferter av rusmiddelet. Arbeiderparti-politiker Jan Bøhler tror somalierne i Oslo-området alene tygger rundt 1 tonn khat i uken. Det er dermed mye khat som må smugles inn i landet, ifølge VG Nett.

Beslaget i Norge er på lik linje med det som er gjort i Danmark, der det i fjor ble beslaglagt 3,5 tonn khat. Også i Danmark regner politiet med at dette bare er toppen av isfjellet: »Efterretninger lyder, at der kommer mellem et og to ton over grænsen hver dag,« sa leder av politi- og tollgruppen Peter Baum. Khaten til Danmark regnes med å komme med fly fra Mogadishu i Somalia til Amsterdam i Nederland og videre til Danmark i små lastbiler og varevogner. Smuglingen antas også å være meget godt organisert.