Økonomi

35 millioner til kurdiske Irak i nytt hawala

Asylsøker med avslag sendt over 35 millioner kroner til Irak. Han har også drevet med menneskesmugling.

En kurdisk iraker som selv har fått avslag på asylsøknaden i Norge, har samtidig i løpet av de siste tre år sendt 35 millioner kroner ut av Norge til Irak, melder Aftenposten.no.
Pengene er sendt via Tyrkia i et overføringssystem kalt hawala. Hawala er ulovlig pengeoverføring over landegrenser, velkjent i Asia og i deler av Afrika. Bare kontaktpersonene i systemet kjenner identiteten til sender og mottager i en transaksjon, en transaksjon som ofte betegnes som hvitvasking. I Norge er internasjonal betalingsformidling forbeholdt Norges Bank og valutabankene, og hawala er forbudt.

Mannen sitter varetektsfengslet, siktet for både ulovlig bankvirksomhet, menneskesmugling og en rekke andre forhold. I følge politiet kom han til Norge i 2002, men ingen vet sikkert hvem han er. Han har oppgitt flere identiteter og har fått avslag på sine norske asylsøknader. Med god hjelp fra den irakske ambassaden i Stockholm skal mannen ha fått skaffet seg pass med falsk identitet. Den irakske ambassaden i Stockholm er mistenkt for å ha delt ut hele 26 000 falske pass.

Ti personer tatt for menneskesmugling i Sverige Det fremkommer også i dag at ti personer er pågrepet siktet for menneskesmugling av irakere til Sverige, melder Aftenposten.no. Fire andre ble pågrepet, men løslatt. Politiet vil ikke oppgi nasjonaliteten til de arresterte, heller ikke hvor mange mennesker som ble smuglet inn og andelen som ble forsøkt smuglet inn i Sverige fra Irak.