Flerkoneri og proforma ekteskap

«Nytelsesekteskap» i Irak

Midlertidige ekteskap, såkalte nytelsesekteskap, med varighet fra én time til 99 år, er gjeninnført i Irak. Slik kan ugifte ha sex, eller mannen flere sexpartnere, innenfor islams rammer.

Midlertidige ekteskap er igjen innført i Irak, skrive Aftenposten.no. Fatima Ali var en 24 år gammel skilt arbeidsledig kvinne uten videregående utdanning. Shawket al-Rubae var en 34 år gammel shiamuslimsk sjeik med en gravid kone, som han hevder ikke kan ha sex med ham. Ali trengte derfor noen som kunne ta seg av henne, og ha sex med ham. Valget falt på Fatima. Han ville betale henne 5000 irakske dinarer (ca. 25 kroner) i forskudd, i tillegg dekke hennes månedlige utgifter. Så kunne de møtes et par ganger i uken de neste åtte månedene. Forhandlingene tok en time for et 8-måneders ”ekteskap”. Slik begynte deres «mutaa» , eller nytelsesekteskap, en korttidsforbindelse som shiamuslimer mener er i samsvar med islamsk lov. Al-Rubae har vært i 15 mutaa-ekteskap tidligere.

Motstandere av mutaa, de fleste av dem sunnimuslimer, sier det handler mindre om religiøs frihet og mer om økonomisk utnyttelse. «Det er fordekt prostitusjon,» sier Um Akram, en kvinnesaksaktivist i Bagdad. Mange intellektuelle mener slike tradisjoner bidrar til å hindre at Irak blir et moderne demokratisk samfunn.

Redaktør av LexicOrient, Tore Kjeilen, sier til HRS at mutaa er en eksport fra presteveldet i Iran til de frigitte shiaene i Irak. «Mut’a er en godt etablert skikk i Iran, og det er få mullaher på reise som ikke opplever at en nytelseskone er inkludert i hotellrommet,» sier Kjeilen. Han påpeker videre at den mannen som gjennomfører mut’a fire ganger, er garantert plass i paradis. Ifølge Kjeilen har sunni-islam nesten samme praksis, kalt «misyar«, som er etablert som lov i Egypt og Saudi-Arabia.