Kvinner og likestilling

Tusener demonstrerer i Pakistan mot ”anti-islamsk” lovverk

Etter at parlamentet i Pakistan vedtok at voldtekt ikke skal behandles etter sharia-lovverk, som krever fire muslimske mannlige vitner til voldtekt av kvinne for fellende dom, mobiliserer religionspolitiske parti til massedemonstrasjoner i landet.

Islamistene definerer vedtaket for ”anti-islamsk” og et forsøk på å ”endre landets islamske identitet”, melder Middle East Times.

Men menneskerettighetsgrupper landet over jubler over vedtaket, som de mener er et skritt i riktig retning for pakistanske kvinner. Den beryktede og forhatte diktatoren Zia ul-Haq, som døde i et helikopterstyrt i 1988, et dødsfall som på folkemunne kalles en ”hellig konspirasjon mellom Allah og CIA”, innførte det såkalte hadood-lovverket for 27 år siden, et lovverk som har fengslet tusenvis av kvinner som har anmeldt voldtekt. Kvinnene har ikke klart å frembringe vitner. Dermed har de ”tilstått” å ha hatt utenomekteskapelig sex, som kan straffes med pisking eller steining.