Kvinner og likestilling

Sviket mot jentene

I en kommentar i dagens Nordlys.no spør journalisten Jaklin: "Husker du den somaliske jenta Samira som forsvant sporløst fra Tromstun ungdomsskole for noen år siden?" Han har lest Hege Storhaugs siste bok "Men størst av alt er friheten".

Bakgrunnen for spørsmålet i Nordlys.no er at Jaklin har lest Storhaugs bok Men størst av alt er friheten, der nettopp Samiras skjebne er en av historiene, og som han sier:

«Mens norske politikere i en årrekke har snakket om integrering, passer mange innvandrerfamilier på at barna ikke får for tett kontakt med norske ungdommer og norske idealer. Særlig sterk er kontrollen over jentene og deres seksualitet. Mange vil ikke at barna skal integreres. De norske idealene om likestilling mellom kjønnene er en for stor trussel mot idealet om mannen som hersker i familien.»

Jaklin understreker at det er et grelt lys Storhaug kaster over innvandrerjentenes situasjon, uten mange floskler om flerkulturelt samfunn og berikende fellesskap. Han påpeker da også at hun har fått kritikk, som han kan skjønne, da han ikke oppfatter at Storhaug ser mange fordeler med innvandringen. Samtidig reagerer han på kritikken fra feminister:

«Underlig nok har kritikken også kommet fra norske feminister. De burde være mer opptatt av hvordan norske medsøstre av en annen etnisk bakgrunn blir undertrykt. Mange innvandrerkvinner som krever personlig frihet, risikerer å bli stemplet som «horer» med voldelige følger. Det er sjokkerende lesning.»