Kvinner og likestilling

Et steg i riktig retning for kvinner i Pakistan

Ingen militærdiktator i Pakistans snart 60 år korte historie er mer forhatt enn general Zia ul-Haq. Ul-Haq kuppet Pakistan i 1977, hengte den folkevalgte statsministeren Ali Bhutto i 1979, og innførte de såkalte hadood-lovene, etter inspirasjon av islamisten Abu Ala Mawdudi, en førende ideolog den dag i dag for islamister også i Norge (Islamic Cultural Centre i Oslo).

Men nå parkeres deler av Mawdudis ideologi av de folkevalgte i Pakistan; voldtekt fjernes fra shariadomstolen og overføres til det sivile rettsapparatet. Dette betyr i praksis at en voldtatt kvinne ikke pålegges å måtte frembringe fire mannlige muslimske vitner som har vitnet selve overgrepet for å få gjerningsmannen dømt. Majoriteten av kvinner i Pakistans fengsler sitter bak murene fordi de er blitt voldtatt og ikke har klart å frembringe bevis i tråd med sharia. De har dermed selv ”innrømmet” å ha hatt utenomekteskapelig sex, og kan dømmes til pisking og steining. Siden Zia ul-Haq døde i 1988 i et helikopterstyrt, på folkemunne i Pakistan kalt ”en hellig konspirasjon mellom CIA og USA”, har fjerning av dette horrible lovverket stått på toppen av agendaen til feminister og menneskerettighetsaktivister. Folkevalgte islamister rasler som forventet med sablene, og har tillyst massive demonstrasjoner landet over mot det de mener er en lovendring som legger forholdene til rette for ”fri sex”. Og selvsagt mener islamistene at USA står bak endringen. Det interessante nå er hvordan den sivile domstolen vil behandle voldtektssaker. Det er dessverre ingen grunn til å tro at statusen til Pakistans kvinner med denne endringen gjør et byks i riktig retning. Men det er lov å håpe at lovendringen på sikt kan medvirke til å løfte kvinnene inn i et mer verdig liv.

Les i Bergens Tidende og VG Nett