Innvandring

Løy om voldtekt og bortføring for å få opphold

En 27 år gammel kvinne dukket opp på Oslo krisesenter i februar. Hun hevdet hun var fra Sudan, men at hun i Egypt hadde møtt en mann med et norsk fornavn. Han hadde bedøvet henne og smuglet henne til Norge, der hun i tre uker ble holdt fanget og voldtatt.

Men historien slo sprekker, og det ble avdekket at kvinnen er fra Kenya. Hun var heller ikke et smugleroffer. Hun hadde vært au pair i Norge i tre år, og hadde fått beskjed om at oppholdstillatelsen var utløpt. Derfor ble historien konstruert slik at kvinnen kunne søke om videre opphold i Norge, melder Aftenposten.no

Det er nettopp denne form for historier som ødelegger for de kvinner som virkelig har behov for beskyttelse etter å ha blitt utsatt for såkalt trafficking. Samtidig viser hendelsesforløpet at ikke alle historier ukritisk bør bli trodd. Det må etableres rutiner og systemer som så raskt som mulig kan avdekke eventuell svindel, og avdekkes slike forsøk må det umiddelbart sanksjoneres. Hvis ikke, vil muligheten for opphold i Norge ved traffickingen fungere som en «gulrot» – der kvinner i den fattige delen av verden lokkes med at de senere belønnes med opphold i Vesten.