Æresdrap og æresrelatert vold

Faren (72) nekter for å ha beordret drap

I går startet saken i dansk rett, der en far en mistenkt for å ha beordret drap på sin datter. Det var hans eldste sønn som fikk oppdraget, men han nektet.

Kort tid etter at den historiske dommen hadde falt i Danmark knyttet til familiehenrettelsen av den 18-årige danskpakistanske Ghazala Khan, har nok en pakistansk far skal ha beordret drap på sin datter på grunn av ekteskapskonflikter. Den 72-årige faren beordret sin 43-årige sønn til å utføre drapet for å gjenopprette familiens ære etter at han 31-årige datter ville ut av et arrangert ekteskap. Men sønnen nektet å utføre drapet, og allierte seg heller med sin søster. For dette hevder 43-åringen at han ble kraftig banket opp av sin egen far, to svogere og fire andre pakistanske menn utenfor sin egen bolig på Nørrevangen i Birkerød. 43-åringens kone og sønn bevitnet det hele fra familiens altan. Politiet mener at overfallet på 43-åringen er et direkte resultat av at han nektet å utføre drapet på sin søster, og både faren, de to svogrene og tre av de andre involverte ble anholdt av politiet. Den siste mistenkte mener politiet er dratt fra Danmark. Alle de varetektsfengslede er siktet for kvalifisert vold, i tillegg er faren siktet for mordforsøk.

I retten i Hørsholm nektet faren for at han har beordret sin sønn å slå ihjel søsteren. «Vi har kun prøvd å snakke henne til fornuft,» forklarte faren under avhør. Sett med farens øyne besto problemet i at datteren ønsket å skille seg fra mannen i det familieavtalte ekteskapet. Ifølge Dagbladet.no skal bakgrunnen ha vært at datteren (31) hadde blitt forelsket i en pakistansk venn under en reise til blant annet Pakistan. Da ektemannen under utenlandsreisen mente han hadde sett dette, slo han henne ved minst én anledning. «Først en måned etter at hun hadde søkt skilsmisse fikk vi vite om det. Hun sa at hun ville gifte seg med [N.N.], vi prøvde bare å snakke henne til fornuft. Jeg er den eldste, det er min plikt å få henne til å forstå at det ikke gikk an,» gjentok faren flere ganger under avhøret, som til tross for 36 år i Danmark må ha Punjabi-tolk når han forklarer seg.

StraffesakenSaken kommer nå opp i Hørsholm byrett og det er syv tiltalte i saken. Det er satt av 6 dager, og første dag i retten er 23. oktober. Deretter 27/10, 01/11, 03/11, 09/11, 10/11. Eventuell straffeutmåling kommer senere. Les hos byretten i Hørsholm