Kvinner og likestilling

Iransk 16-årig jente henrettet – og stadig flere henrettes

Igjen har Iran gjennomført en henrettelse. Denne gangen var det en 16-årige jente som ble henrettet for "kriminalitet mot sømmeligheten".

Offentlig het det at jenta var 22 år og bedrev utroskap, men en journalist avdekket at jenta bare var 16 år, og at hun mistet sin mor som 4-åring og har en far som er rusmisbruker. Jenta har derfor vært overlatt mye til seg selv. Etter flere arrestasjoner og piskeslag, skal jenta ha hatt et seksuelt forhold til en 51-årig mann, som også flere ganger skal ha voldtatt henne.

Et lokalt opprop skal ha krevd henne fengslet, da hun ble utpekt som en kilde til umoral og med fryktelig innflytelse på lokale skolejenter. Ingen hadde signert oppropet, kun politiet som arresterte henne. Tre dager etter arrestasjonen ble hun dømt under sharialovene. Hun skal ha innrømt det seksuelle misbruket fra den eldre mannen, men ettersom minstealderen for å kunne gi seksuelt samtykke er ni år for jenter under sharialovene, ble hun selv dømt for dette. Da hun innså at saken var tapt, rev hun av seg sløret og ropte til dommeren.

Det likte dommeren dårlig, og hun ble dømt til henging, melder Nettavisen.no.

Også den 37 år gamle Ashraf Kolhari risikerer å bli henrettet ved steining om kort tid. En mann og en kvinne ble steinet i Iran i mai, i tillegg kommer syv andre tilfeller, skriver Aftenposten.no Amnesty er bekymret fordi henrettelser ser ut til å bli stadig mer vanlige igjen under president Mahmoud Ahmedinjad.