Innvandring

På vei til Norge likevel?

Bokhandleren i Kabul, Shah Mohammad Rais, går til sak mot forfatteren Åsne Seierstad. Ifølge Rais' sønn, Iraj Muhammad Rais, ønsker imidlertid faren ikke penger, han ønsker kulturell hevn - og slik sett gjenopprette sin ære.

«Jeg er så lei den boka. Ønsker bare å leve et normalt liv igjen. Men i forhold til vårt sosiale liv, har vi trøbbel. Vi er ikke i fare, men her i Afghanistan er æren det aller viktigste. Denne boka har ødelagt mye for oss,» sier Iraj til Dagbladet.no.

Ahmad Fahim Hakim, nestleder i den uavhengige organisasjonen Afghanistan Independent Human Rights Comission (AIHRC), bekrefter at boka ikke vil medføre noen fare for familien i Afghanistan, men at Shah Mohammad Rais’ ære er svekket. I forbindelse med at Rais går rettens vei for å få erstatning og oppreisning, har derimot advokat Per Danielsen gjort det til et poeng i skriv til Oslo Forliksråd at Seierstads bok inneholder krenkende opplysninger som har gjort det farlig for familien Rais å leve i Afghanistan.