Kvinner og likestilling

Iranske kvinner får likevel ikke se fotball

Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, trekker tilbake sin avgjørelse om at iranske kvinner skal få være tilskuere ved fotballkamper. Presidentens retrett skaper mange reaksjoner.

Flere tar til ordet for at presidenten burde forhøre seg med religiøse myndigheter før han tar en slik beslutning, mens andre hevder at presidenten gikk tilbake på sin avgjørelse for å vise respekt for flertallets syn. Les hos VG Nett

I Iran regnes kvinner som halve mennesker. De få modige feministene som tør å konfrontere patriarkatet risikere arrestasjoner. På tross av at sex utenfor ekteskap er forbudt og kan føre til streng straff, er prostitusjon utbredt. Gjennom et såkalt «nytelsesekteskap», som kan vare fra én time til 99 år, kan man med en imams hjelp utnytte en prostituert med Guds velsignelse.

Den iranske journalisten Parvin Ardalen forteller til Sydsvenskan.se om en tilstramming av iranske kvinners rettigheter etter at den konservative presidenten Mahmoud Ahmadinejad vant valget. Politiet og religiøse voktere har fått beskjed om å slå hardt ned på de som ikke følger Irans strenge sharialovgivning. Parvin forteller at kvinner ikke kan skille seg, det er en rettighet gitt mannen. Etter skilsmissen bestemmer mannen fremdeles over barna, og i realiteten sin ekskone, da hun for eksempel ikke kan reise utenlands uten godkjenning fra ham. En hustru kan ikke nekte sin mann samleie, og voldtekt i ekteskapet er dermed et ukjent begrep. Mannen gjør som han vil, og voldtekt innad i familien er svært vanlig i Iran, hevder Ardalan. Det finnes ingen tilgjengelig statistikk, ettersom dette i Iran er ansett som ikke-eksisterende.