Kvinner og likestilling

Effektiv feminisme = mellomposisjon?

Aftenpostens Ingunn Økland om ”rebellene” Ayaan Hirsi Ali og Irshad Manji.

Under tittelen «Effektiv feminisme» hevder Ingunn Økland i Aftenposten at bøkene til Ayaan Hirsi Ali («Krev din rett!») og Irshad Manji («Hva er galt med islam?») er dårlige, men viktige. I følge Økland er Hirsi Alis bok en tilsynelatende uredigert samling av taler, avisartikler og essays, og Manjis er en pratsom og springende fortelling om islams problemer.

Når hun likevel karakteriserer deres bidrag som «viktige» synes forklaringen å være: » … det mye som tyder på at de muslimske rebellene har en sterk påvirkningskraft. Ikke fordi vestlige muslimer slutter seg til deres synspunkter, og legger ut på et tilsvarende radikalt spor. Men fordi Ali, Manji og Rehman får mange andre til å innta hva vi kan kalle for mellomposisjoner.»

Hans Rustad i Document.no mener Øklands kommentar er nedlatende